Huonekasvit

Juurtumiskilpailu ja apuaineet vesijuurrutuksessa.

Oletko koskaan kuullut, että pistokkaita kannattaisi juurruttaa esimerkiksi pajunoksan tai juorun oksan kanssa? Vai oletko nähnyt jonkun laittavan kanelia pistokkaiden juurtumisveteen? Entä miten kaupasta ostettava juurrutusgeeli vaikuttaa juurtumisnopeuteen?

Sekä kanelin, pajun, että juorun sanotaan erittävän veteen juurtumista edistäviä aineita. Myös juurrutusgeelissä on näitä samoja aineita. Kaneli on lisäksi todistetusti antibakteerista ja sen pitäisi estää juurien ja varren mädäntymisen juurrutuksen aikana. Muös juurrutusgeelin sanotaan suojaavan pistokasta mätänemiseltä.

Päätin testata, auttaako kaneli, paju, juoru tai juurrutushormoni nopeuttamaan juurrutusprosessia. Pätkäisin helposti juurtuvasta keltapunalehdestäni viisi pistokasta ja laitoin ne eri vesikippoihin. Vuorasin kipot foliolla, jotta valo ei pääsisi häiritsemään juurtumista. Kipot laitoin pienoiskasvihuoneeseen ja kuhunkin eri tavaraa juurtumista edistämään. Yhteen kippoon laitoin kanelitangon, toiseen lehdettömän pajunoksan, kolmanteen juorun pätkän ja neljänteen neljä tippaa juurrutusgeeliä. Käytin kokeessa Root!t juurrutusgeeliä. Yksi viidestä pistokkaasta sai pelkkää vettä. Minikasvihuoneen laitoin valon alle. Vedet vaihdoin kippoihin kerran noin kuuden viikon aikana ja avasin kasvihuonelaatikon kerran päivässä tai muistaessa.

Pajusta voi myös valmistaa juurtumista edistävää uutetta, jota voi käyttää esimerkiksi pistokkaiden liottamiseen ennen juurrutusta. Uutetta voi myös käyttää juurrutusvetenä tai kasteluvetenä istutetuille taimille. Uute valmistetaan pilkkomalla lehdettömiä pajunoksan paloja kuumaan veteen ja annetaan niiden lillua vedessä viikon verran. Sen jälkeen vesi siivilöidään ja annetaan pistokkaille.

Miten testissä sitten kävi? Juurrutusgeeliä saanut pistokas oli tehnyt selkeästi eniten juuria. Kakkoseksi yltivät juorun ja pajun kanssa juurtuneet pistokkaat. Kolmanneksi pienellä erolla jäi kanelissa ollut pistokas ja selkeästi vähiten juuria teki pelkässä vedessä ollut pistokas. Erot eivät olleet kuitenkaan valtavat.

Täytyy myös huomata, että pistokkaat eivät olleet täysin saman kokoisia, mikä voi osaltaan vaikuttaa hieman juurtumiseen. Yksien pistokkaiden jälkeen ei tietenkään voi vielä sanoa, että aina kannattaa juurruttaa juurrutusgeelissä, mutta itse aion ainakin jatkossa käyttää juurrutusgeeliä, kun juurrutan vedessä. Mikäli ei halua käyttää rahaa, pajunoksa tai juorupistokas on kenties seuraavaksi paras vaihtoehto. Mikäli haluaa suojella kasvia mätänemiseltä juurtumisen lisäksi, voi kaneli olla hyvä vaihtoehto.

Myös merilevän sanotaan edistävän juurtumista, mutta se aine jäi tästä testistä pois. Mieto merilevä on hyvä ensilannoite istutetuille pistokkaille, kun muut lannoitteet ovat vielä liian vahvoja. Blogiin on tulossa myös juttua erilaisissa kiinteissä kasvupohjissa juurrutuksesta, kunhan saan kokeilut käyntiin.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *