Puutarha

Kallan istutus ulos ruukkuun

Ostin pari viikkoa sitten Virittäydy vapaalle-messuilta kolme isoa kallan mukulaa. Kalla voi kukkia monen värisin kukin, minä valitsin pinkin. Etuovemme edusta on erittäin paahteinen paikka ja kallan mukuloiden myyjä kertoi kallan pärjäävän myös kuumassa paikassa. Kaikki ovenpieleen aiemmin ostamani tai kasvattamani kasvit ovat kärähtäneet auringon porottavasta lämmöstä kesän aikana. Niinpä päätin nyt kokeilla kallaa myyjän ehdottamana.

Myyjä kertoi, että kalla ei kaipaa ravinteita, vaan se kannattaa istuttaa vähäravinteiseen taimimultaan. Itselläni ei nyt multaa ollut, joten hyödynsin muutamat viimevuotiset kesäkukkien kasvupohjat, joissa osassa oli multaa ja osassa kookosta, perliittiä, kaarnaa ja kevytsoraa ja sekoitin joukkoon vedellä turvotettua kookosta.

Valitsin melko ison muoviruukun, jonka alareunaan olen porannut joskus aikaisemmin reikiä. Iso ruukku pidättää kosteutta paremmin, kuin pieni ja pysyy myös tuulella pystyssä.

Istutin mukulat noin neljän sentin syvyyteen ringiksi ruukun keskelle. Osassa mukuloissa oli jo vihertäviä alkuja, joten oli helppo päätellä, kummin päin mukulat tuli istuttaa. Istutuksen jälkeen kastelin ruukun kevyesti.

Ruukun olisi voinut jättää toukokuun ajaksi sisälle kasvamaan ja siirtää ulos kesäkuun tienoilla. Koska sisällä ei ole juurikaan ylimääräistä tilaa isolle ruukulle, nostin ruukun suoraan ulos. Yöpakkasilla nostan ruukun sisälle, mutta luulisin yöpakkasten olevan nyt ohi… Ulos laitto saattaa hidastaa kasvuunlähtöä, mutta toivottavasti kallat kuitenkin jossain vaiheessa lähtevät kasvuun ulkonakin.

Kallaa ei mukuloiden myyjän mukaan tarvitse lannoittaa, eikä kuiva kasvupohjakaan ole sille kauhistus, joten kasvi kuulostaa helppohoitoiselta. Aika näyttää, kuinka kallojen käy..

Edit 30.5.2022 Kallojen lehtien kärkiä alkoi ilmestyä kasvupohjan pintaan kolme viikkoa istutuksesta.

(13) Kommentit

  1. Liisa says:

    Hankin myös messuilta 2 pussia mukuloita a 3 kpl. Toisessa oli kylläkin vain yksi ja sekin tosi vaivalloisen oloinen. Istutin ohjeen mukaan toukokuun alussa sisälle. Vielä kesäkuussakaan ei tapahtunut mitään. Sitten alkoi vähitelleen muutama piippa tulla, lopulta vain kahteen mukulaan. Lannotetta eivät ole saaneet. Eivät myöskään ole kukkineet.
    Milloin mukulat otetaan pois, odotetaanko, että lehdet kuihtuvat? Miten mukulat säilötään talven yli? Jos vielä jaksaisin kokeilla ensi keväänä nimittäin!

    1. Hanna says:

      Kannattaa antaa lehtien kuihtua, jotta mukula saa niistä kaiken enrgian/ravinteet varastoitua itseensä. Kun lehdet ovat kuihtuneet, nostaisin mukulat kuivumaan ja sitten laittaisin ne paperipussiin säilöön talveksi johonkin viileään paikkaan, jos sellainen löytyy.

  2. Liisa says:

    Minulla taas toisenlainen kokemus messuilta ostetuista mukuloista. Toisessa pussissa oli vain yksi vaivainen mukula, toisessa sentään luvatut kolme. Vain kaksi lähti kasvamaan, mutta nekin tosi vaivalloisesti – kukkia eivät ehtineet lainkaan.
    Miten toimin nyt niiden kanssa, kun syksy on edessä? Annetaanko lehtiä kuihtua ennen kuin mukulat otetaan talteen? Missä niitä mukuloita säilytetään talven yli?

  3. Sinikka Virta says:

    Ostin myös messuilta. Milloinkohan nämä pitäisi nostaa ylös mullasta ja laittaa taas säilöön?

    1. Hanna says:

      Hei! Tuo olikin hyvä kysymys.. Ennen yöpakkasia varmaan..

  4. Kira says:

    Ostin myös messulta näitä ja toimin ohjeen mukaan. Esikasvatus sisällä ja siirsin ulos talon seinustalle paahteiseen paikkaan. Vanhan sateenvarjon viritin sateensuojaksi. Todella hieno kukinto, en ole lannoittanut kertaakaan. En osaa laittaa tänne kuvaa.

    1. Hanna says:

      Minun ovat saaneet sadevettä jonkin verran, ovat kyllä viiniköynnöksen alla, joka blokkaa osan sateesta. Ja hyvin on alkanut kukkimaan. En ole myöskään lannoittanut ollenkaan.

  5. Kira says:

    Ostin mtös messulta näitä ja toimin ohjeen mukaan. Esikasvatus susällä ja siirsin ulis talon seinustalle paahteiseen paikkaan. Vanhan sateenvarjon viritin sateensuojaksi. Todella hieno kukinto, en oke ksnnoittanut kertaakaan. En osaa laittaa tänne kuvaa.

  6. Anu says:

    Minä ostin näitä myös ja nopsaan ilmeistyi vihertävät ”tikut” ruukkuihin. Sitten ei kuukauteen tapahtunut mitään. Ystäväni nauroi minulle, että siinä on taas höynäytetty, kallahan on märän maan kasvi. Hermoni petti tämän kuultuani ja aloin kastella. Kas kummaa, myös kasvu alkoi edistyä silmissä. Nyt sitten pohdin, mikä on sopiva määrä vettä, että saisin nämä kasvamaan ja kukkimaan.

    1. Hanna says:

      Nyt kun tuli sateita, niin lähti mullakin enemmän kasvamaan, eli kyllä ne vedestä tykkäsivät. Samaa pohdin, että palkonko sitä vettä pitää sitten antaa..

  7. Riikka says:

    Minä ostin samoja mukuloita ja istutin toukokuussa sisälle, nyt niissä on hyvät alut ja jotkut kasvattavat vartta aika korkeiksi. Huomenna olisi tarkoitus siirtää ne ulos pataan. Lueskelin vain noita muita ohjeita ja siellä kehotettiin lannoittamaan, tiedä sitten 🤔

    1. Hanna says:

      Joo tosi ristiriitaisia hoito-ohjeita löytyi kallalle netistä, kun kävin itsekin katsomassa. Saapi nähdä, kuinka käy näillä mun saamilla ohjeilla….

      1. Ulla says:

        Jos Kalla lannoittaa, kasvattaa vain lehtiä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *