Huonekasvit Puutarha

Kallat lähtivät kasvuun

Ostin toukokuussa Tampereen messukeskuksessa Virittäydy vapaalle- messuilta kolme isoa kallan mukulaa. Istutin kallat toukokuun lopulla suoraan ulos isoon ruukkuun. Ruukun sijoitin etupihalle ulko-oven pieleen. Kasvupohjaksi laitoin jämäkasvupohjia ja reilusti kookoskuitua, Multana olisin käyttänyt vähäravinteista kylvömultaa, jotta kallat eivät saa liikaa ravinteita. Liika lannoite saa kasvin tekemään ylipitkiä lehtiä.

Olin ostavinani pinkkejä kalloja, mutta yksi mukuloista tuottaakin keltaista väriä ja toinen keltapinkkiä. Se ei kauheasti haittaa, tuleepahan iloisen värinen istutus. Ilmeisesti mukulat ovat messujen aikana eksyneet toisista laatikoista pinkkien laatikkoon.

Ohjeissa oli, että kallat olisi pitänyt istuttaa ensin sisällä ja siirtää ilmojen lämmetessä ulos. Itselläni ei ollut sisällä oikein tilaa kalloille, niin pamautin ruukun ulos heti istutuksen jälkeen. Kesäkuun alku oli aika viileä, joten kallat lähtivät melko hitaasti kasvuun. Nyt helteiden aikana kallat ovat kohonneet lupaavasti näkyviin ja uusia alkuja pilkistää kasvupohjasta.

Kastelin ruukun istutuksen yhteydessä. Olen muistanut kastella kalloja hyvin satunnaisesti, mutta se ei ole näyttänyt kallaa haittaavan. Edes kovilla helteillä kallat eivät kärähtäneet, vaikka unohdin kastella ne ihan kokonaan. Lannoitetta en ole antanut, sillä mukuloiden myyjä kertoi että lannoittamisella saa aikaiseksi vain ylipitkiä lehtiä.

Tarkoitus on ensi talvena talvettaa kallat autotallissa viileässä 2-3 kuukautta ja laittaa ne uudestaan ulos ensi keväänä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *