Huonekasvit Puutarha

Kananmunankuoria kasveille?

Luonnonmukainen viljely on kiinnostanut jo pidemmän aikaa varsinkin puutarhassa. Kaupoista löytyy jo hienosti luomuviljelyyn sopivia lannoitteita, joita olen käyttänyt varsinkin hyötypuutarhassa. Entäpä jos haluaa mennä hieman pidemmälle, ja valmistaa lannoitteet itse tai hyötykäyttää keittiöstä ylijääneitä aineksia. Kahvin käytöstä lannoitteena olenkin jo kirjoittanut jutun. Laimennettu kahvi käy mainiosti kaikille happamasta pitäville kasveille. Entäpä, jos pitää löytää täsmätuote emäksisestä kasvupohjasta pitäville? Kalsium emäksöi kasvupohjaa, joten kananmunankuoret käyvät kalkinsuosijoille.

Munankuoressa on 95% kalkkia. Lisäksi se sisältää muun muassa magnesiumia, fosforia, rikkiä ja kaliumia. Rikin väitetään karkoittavan esimerkiksi harsosääskiä. Saattaa siis olla, että kasvupohjaan sekoitetut kuoret pitävät harsosääsket loitolla.

Kuoria voi käyttää kolmella tapaa. Niitä voi murskata mullan sekaan ruukun vaihdon yhteydessä tai kasvia ulos istuttaessa kuopan pohjalle. Murskatut kuoret myös voi ripotella mullan pinnalle, mistä ne liukenevat hitaammin kasvupohjaan. Kolmas konsti on valmistaa kuorista ”teetä” Tällöin murskatut kuoret laitetaan kiehuvaan veteen ja annetaan niiden liota yön yli. Tällä vedellä kastellaan kasvit. Tämä on kaikkein nopein tapa saada kalsium kasvupohjaan.

Mitkä kasvit sitten pitävät kalsiumista? Puutarhassa kuoria voi antaa lähes kaikille kasveille. Havut, alppiruusust, pensasmustikka, kanervat ja syyshortensia eivät pidä kalkista. Sen sijaan muut marjapensaat, hedelmäpuut, tomaatit, ruusut, useimmat perennat, nurmikko ja kasvimaa hyötyvät kalsiumista. Varsinkin, jos käytät kuoria hyötypuutarhassa, ne kannattaa valita luomuhyllystä ja käyttää uunissa ennen murskaamista. Mahdollinen salmonella kuolee, kun pidät munankuoret uunissa 150°c ja 15 minuuttia. Myös. kiehuvaan veteen tehty ”tee” on salmonellavapaata.

Mitä pienemmäksi murskan teet, sitä nopeammin kalsium on kasvien käytössä. Omani murskasin lihanuijalla, mutta isot määrät voi laittaa vaikka blenderiin tai kahvimyllyyn. Myös mortteli on toimiva.

Huonekasveista suurin osa on happaman ystäviä, joten niille ei kannata antaa kananmunan kuoria ainakaan paljoa. Muutama poikkeus kuitenkin on. Muratti ja chilit ovat kalkinsuosijoita. Myös mehikasveille kuoret sopivat. Itse annoin munankuorimurskaa neljälle orkidealleni ripottelemalla sitä kasvualustan pinnalle. Annoin neljälle orkidealle yhden kananmunan kuoret.

Usein kuoria ei kannata viherkasveille kuitenkaan antaa. Esimerkiksi kerran vuodessa ruukun vaihdon yhteydessä on sopiva tahti. Kasvimaalle kuoria voi heitellä vapautuneemmin. Sanotaan, että etanat eivät pidä kuorien tuoksusta, eivätkä ne tykkää liikkua terävien kanamunan kuorien seassa. Myös peurojen sanotaan karttavan kananmunan kuoria. Itselläni ei tästä ole kokemusta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *