Huonekasvit

Kasvien parturointipäivä

Sade ropisi jo neljättä päivää putkeen ainakin Tampereella. Päätinkin pitää kasvien leikkuupäivän. Parturointiin pääsivät muulinkorvat ja muutama köynnösvehka. Olin kastellut kasvit sopivasti edellisenä iltana, joten ne olivat hyvin nesteytettyjä, kun aloin katkoa niitä.

Moni muulinkorvistani on paikassa, jossa ei oikein saisi liikaa kasvaa. Olen laittanut (siis isäntä on laittanut) olohuoneeseen sohvan taakse kaksi hyllyä, joilla on muulinkorvia. Valaisimina on kolme kirjoituspöydän valaisinta Ikeasta, jotka eivät nouse kovin korkealle. Niinpä muulinkorvat täytyy pitää matalina, jotta ne eivät kasva valojen yläpuolelle. Myös harvennusta pitää tehdä, jotta kasvit eivät liiaksi varjostaisi toisiaan. Muulit olivat päässeet aika korkeiksi ja tuuheiksi, joten otin skalpellin käteen ja aloin katkoa varsia.

Leikkuun jälkeen kaikki muulit saivat taas valoa

Pistokkaita tuli pari isoa kourallista. Yleensä juurrutan pistokkaat semihydrossa perliitissä, mutta nyt laitoin tilaa säästääkseni vanhaan suojaruukkuun pohjalle vettä ja kaikki muulipistokkaat samaan ruukkuun nippuna juurtumaan. Perliittikin oli aika vähissä, joten sitä riitti vain köynnösvehkojen juurrutteluun.

Köynnösvehkoista parturoitaviksi pääsivät Burle Marx Variegata, Pink Princess ja White Princess. Burle Marx ja White Princess olivat päässeet aika isoiksi puskaksi, eivätkä oikein mahtuneet enää paikoilleen. Pink Princess taasen on taantunut ja ajattelin kokeilla, innostuisiko se tekemään enemmän pinkkiä lehtiinsä latvonnan jälkeen. Pistokkaat olivat aika suurilehtisiä ja veivät paljon tilaa perliittiastioissa.

Annoin köynnösvehkojen pistokkaiden kuivua parisen tuntia leikkaamisen jälkeen tiskipöydällä. Laitoin ne perliittiin juurtumaan vasta, kun varsien leikkuupinnat eivät enää vuotaneet nestettä. Tämä vähentää pistokkaiden mädäntymisriskiä. Pink Princessin neste on aivan veren väristä ja tiskipöytä olikin kuin teurastuksen jäljiltä, kun pistokkaat vuotivat punaista nestettä pöydälle.

Laitoin pistokkaat juurtumaan kirkkaiden keinovalojen alle lämpimään kasvitelttaan. Veteen olisi voinut laittaa myös hieman juurrutushormonia, mutta itselläni se oli päässyt loppumaan. Kun pistokkaat juurtuvat ja ne voi istuttaa, tulevat ne keväämmällä myyntiin Hulluna- kasvikauppaan.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *