Huonekasvit

Painimatsi rahapuiden kanssa

Sain joulun alla ystävältä lahjaksi Variegata rahapuun. Itseasiassa istutuksessa oli kolme yksilöä. Kasvit saivat ensin olla keittiössä loisteputken alla ötökkäkaranteenissa muutaman viikon. Kasvit oli istutettu pieneen ruukkuun todella lähekkäin toisiaan, joten päätin erotella kasvit omiin ruukkuihinsa ja siirtää ne mullattomaan kasvupohjaan. Helppo homma, ajattelin..

Ensin valmistin ruukullisen kasvupohjaa. Laitoin siihen kolmasosan kookosta, kolmasosan hydrosoraa ja kolmasosan kaarnaa ja perliittiä. Tein kasvupohjasta melko rouhean, sillä rahapuu on herkkä liikakastelulle ja itse olen herkkä liikakastelemaan. Onnistuin tietenkin kompuroimaan valmis kasvupohja kädessäni, joten sainkin rikkakihvelöidä sen kertaalleen lattialta. Tämähän ei minua lannistanut.

Ennen erottelua kastelin ruukun edellisenä päivänä, jotta kasvit olivat nesteytettyjä ennen uudelleenistutusta. Kaikki kolme rahapuuta kukki ja leikkasinkin kukkavarret pois viemästä kasveilta elinvoimaa.

Nostin multapaakun ylös ruukusta ja upotin ämpärissä olevaan veteen. Huljuttelin multapaakkua vedessä ja yritin saada sen kastumaan kauttaaltaan. Kun multapaakku oli vettynyt, revin sen kolmeen osaan, johon kuhunkin jäi yksi kasvi. Repiminen ei ollut mikään helppo homma ja sainkin teutaroida paakun kanssa hetken aikaa. Lopulta kasvit oli eroteltu toisistaan.

Seuraavaksi yritin pestä multaa pois juurien ympäriltä. Rahapuulla on hentoiset juuret, joten niitähän katkeili oikein urakalla. Päädyinkin jättämään multaa melko paljon juurakkoon, muuten olisin katkonut kaikki juuret. Mullan seassa oli hiekkaa ja perliittiä, joten en usko sen aiheuttavan ongelmia mullattoman seoksen seassa.

Juurakkoja pestessä onnistuin katkomaan yhdeltä kasvilta koko päävarren. Niinpä päädyin pilkkomaan kasvin pistokkaiksi. Poistin pistokkailta alimpia lehtiä ja laitoin perliittiin semihydroon juurtumaan. Myös kahdesta muusta kasvista katkeili kokonaisia oksia, vaikka yritin olla kovin varovainen kasveja käännellessä. Niinpä perliittiin pääsi iso joukko erikokoisia pistokkaita.

Jouduin istuttamaan kaksi muuta rahapuuta melko syvään, jotta ne pysyivät pystyssä. Kasveista katkeili todella paljon lehtiä operaation aikana. Niitä olikin ihan joka puolella keittiötä ja sain siivota lattioita myöten toimituksen päätteeksi. Rahapuita on ihan mahdoton käsitellä ilman, että lehdet katkeilevat. Toisaalta juuretkin katkeilivat, joten lehtien vähentyminen saattaa olla ihan hyväkin asia.

Istutuksen jälkeen kastelin ruukut kevyesti. Rahapuu tarvitsee valoa, joten laitoin kasvit kasvitelttaan kirkkaan valon alle. Siellä ne saavat olla ainakin viikon, hieman kunnosta riippuen.

Edit: Kasvi on tunnistettu Crassula swaziensis Variegataksi, rahapuun lähisukulaiseksi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *