Huonekasvit

Kasvien vedenkulutus

Olen kirjoittanut aikaisemmin kasvivalojen sähkönkulutuksesta, mutta koskaan en ole laskenut, paljonko kasvit tarvitsevat vettä. Niinpä laskin kahden viikon ajan, kuinka paljon vettä tuli käytettyä kasvien kasteluun.

Kasvien vedenkulutus riippuu kasvista ja kastelutottumuksista. Osa harrastajista kastelee kasvinsa suihkussa, jolloin vettä valuu viemäriin aikalailla. Itse kastelen omani pääsääntöisesti ihan vain kastelukannulla, joten vettä menee hukkaan vain joskus aluslautaselta, jos vettä on lorahtanut liikaa. Toki käytän kasvini muutaman kerran vuodessa suihkussa pölyn poistamiseksi. Silloin vettä kuluu reippaasti, onhan kasveja aika paljon.

Nykysuihkut kuluttavat täydellä teholla noin 12 litraa vettä minuutissa. Kasveja ei kuitenkaan kannata suihkuttaa täydellä teholla, jotta ne eivät katkeile tai muuten vahingoitu suihkun voimasta. Arvioisin, että suihkutan kasvit noin 6:n litran minuuttikulutuksella. Minuutteja varmasti kertyy ainakin puolen tunnin verran, jos käytän kaikki kasvini suihkussa. Tällä arviolla kaikkien kasvien suihkuttamiseen kuluisi vettä 180 litraa. Jos käytän kasvit kolme kertaa vuodessa suihkussa, vettä palaa 540 litraa vuoden aikana. Vertailuun voisi käyttää meidän teinipoikaa, joka käy suihkussa treenien takia noin 9 kertaa viikossa. Suihkut eivät ole nopeita, vaan kestävät ainakin 10 minuuttia. Tällä laskutavalla pojan vedenkulutus vuodessa suihkuihin on 56 160 litraa vettä. Tämän lisäksi suihkuissa käyvät minä ja mieheni. Itse olen pikasuihkuttelija, mutta mies tykkää pidemmistä suihkuista.

Kirjasin siis kahden viikon ajan jokaisen kastelukannullisen ylös. Laskenta- ajankohta oli 15-30.5. Näin kesän korvilla kastelutahti eteläikkunoilla on runsaampaa kuin talvella, mutta vähäisempää kuin keskikesän helteillä. Suurin osa kasveistani on keinovalojen alla, joten niiden vedenkulutus on tasaisempaa läpi vuoden. Kasvit saavat keskimäärin vettä noin kerran viikossa, vastaistutetut pikkukasvit parisen kertaa viikossa. Kahden litran kannullisia meni viikossa 24 kannullista eli 48 litraa vettä viikossa. Lisäksi sumuttelen joskus kasveja, siihen menee parisen litraa vettä viikossa. Yhteensä siis vettä kasveille menee 50 litraa viikossa. Tämä on 2600 litraa vettä vuodessa.

Pyykinpesukone vie merkistä, koosta ja pesuohjelmasta riippuen 35-50 litraa vettä per pesukerta. Keskimäärin pesukoneemme pyörii viitisen kertaa viikossa. Arviolta pyykinpesukoneemme vie viikossa (40l/pesukerta)vettä 160 litraa. Astianpesukone meillä pyörii lähes päivittäin. Kone vie vettä noin 12 litraa/ pesukerta. Viikossa vettä kuluu siis noin 84 litraa astioiden pesuun. Näihin määriin verrattuna, kasvien vedenkulutus on siedettävän suuruinen. Vettä kuitenkin kului kasvien kasteluun enemmän, kuin olin ajatellut. Astienpesukoneen vedenkulutus taas oli pienempi, mitä luulin.

Yhteensä vettä kuluu vuodessa kasveille 3140 litraa eli 3,14 kuutiota. Tampereella yksi kuutio jätevesineen maksaa tällä hetkellä 4,08€. Rahaa vuodessa kasvien veteen kuluu siis 12,81€. Lamppujen sähkönkulutukseen verrattuna rahaa veteen kuuluu todella vähän.

(1) Kommentti

  1. Meillä on suihkussa talvisaikaan kastelukannut sitä varten, kun suihkussa tulee aina ensin kylmää vettä. Tuo vesi otetaan talteen kasveja varten. Ei siinä säästöä sinänsä paljoa tule, mutta kloori ehtii haihtua, ennen kuin kaadan sen kukille. Minulla on todella paljon viherkasveja suurissa ruukuissa ja suurin kertakastelumäärä, jonka talven kuivahtaneisiin ruukkuihin kannoin, oli 80 litraa. Tätä määrää ei suihkusta kerry tietenkään, vaan silloin ei ehdi kloorien haihtumisia odotella.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *