Huonekasvit

Kasviteltan kuulumisia

Kaupallinen yhteistyö Vplux Oy:n kanssa.

Näin talvella Vplux Oy:ltä saamani kasviteltta (Homebox Vista Medium) on päässyt palvelemaan kasvien teho-osastona, koska töräyttelin alkutalvesta varsinkin monelle begonialle ja maijalle liikaa vettä ja ne päättivät tiputtaa ja/tai kuolettaa suurimman osan lehdistään. Leikkasin muutamalta lähes kaikki lehdet pois ennen telttaan laittoa.

https://www.vplux.fi/fi/product/kasvatusteltta-homebox-vista/239717

Maija alkaa elpyä liikakastelusta teltan hellässä huomassa.

Teltassa on ilmankostutin, jota pidän päällä yleensä öisin. Monesti ilmankostutin kuitenkin unohtuu päälle ja ilmankosteus teltassa pyörii 100%:ssa. Homeeseen eivät ole kuitenkaan kasvit menneet. Tuuletan teltan päivittäin avaamalla sen etuseinän hetkeksi. Muuten olen pitänyt teltan ilma-aukkoja raollaan yhdellä sivulla ja katossa.

Ilmanpoistoaukko on aina hieman raollaan, kuten toinen korvausilman aukoistakin. Näin ilma vaihtuu teltassa.

Yritän kastella kasveja erittäin maltilliseksi ja pitää huoneen, jossa teltta on, lämpötilana noin 20-23°C. Olen miettinyt telttaan lämpömattoa nostamaan vielä hieman lämpöä, mutta en ole saanut sellaista vielä hommattua.

Kärsineet kasvit alkoivat voida paljon paremmin heti, kun ne pääsivät telttaan. Uusia lehtiä on tullut begonioihin ja maijoihin jo jonkin verran, kunhan vain muistan olla kastelematta kasveja liian usein. Kilpipiilea lopetti lehtien tiputtelun ja pukkaa nyt uusia lehtiä nopealla vauhdilla.

Käytän telttaa jonkin verran myös hyötyviljelyyn. Tässä ylhäällä kuva salaattivuonankaalista, jonka laitoin kasvamaan parisen viikkoa sitten.

Myös pari alocasiaa on päättänyt mennä talvilevolle, vaikka ovatkin olleet keinovalon alla. Täysin lehdetön Alocasia lauterbachiana on kuitenkin jo herännyt uudestaan ja alkoi tehdä teltassa uutta lehteä. Toivottavasti Alocasia Polly herää myös, nyt nostin sen mukulan pimeään ja kuivaan paikkaan muutamaksi viikoksi ja sitten istutan sen takaisin kasvupohjaan ja toivon, että kasvi vielä heräisi valon myötä eloon.

Kasvien juurtuminen on myös kosteassa ja lämpimässä teltassa melko nopeaa. Philodendron Florida Ghost- pistokas teki juuren ennätysajassa ja sain istuttaa sen vain kolme viikkoa juurruttamisen aloittamisesta. Keltapunalehti juurtui kaapissa muutamassa päivässä kuten juorukin.

Teltan pohja on vesitiivis ja irrotettava, joten se on helppo pitää puhtaana. Tyhjennän pohjakerroksen kasveista, varistelen ensin roskat ulos lattian päältä ja sitten puhdistan pinnan siivousliinalla ja vedellä.

Lamppuna teltassa on Iskran 40W led paneelilevyt, jotka sain myöskin käyttööni Vplux Oy:ltä. Olen ollut valaisimiin enemmän kuin tyytyväinen. Parasta lampussa on sen mataluus, joten se ei vie korkeustilaa teltassa. Se ei myöskään juurikaan lämpene kuin hieman reunoilta, joten kasvit voi halutessaan laittaa hyvin lähelle lamppua. Kasvi valaisee melko ison alan ja on paloturvallinen. Kaikki sähköliitokset ovat teltan ulkopuolella, jotta niihin ei pääse kosteutta.

https://www.vplux.fi/fi/product/led-paneeli-40w/12434

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

%d bloggaajaa tykkää tästä: