Huonekasvit

Kasviterraarion huoltopäivä

Suljettu kasviterraario on ollut huoleton hoidettava. Parin kuukauden välein lannoituskastelen kasvit ja tuuletan terran. Muuta hoitoa kasvit eivät ole tarvinneet, kuin latvomista silloin tällöin.

Tänään päätin hieman keskittyä terran siisteyteen ja kasvien hyvinvointiin. Aloitin terraarion kansilaseista, jotka olivat päältä aivan siitepölyssä ja alapuolelta vesitipoista jääneissä kalkkitahroissa. Nostin lasit pois paikoiltaan ja puhdistin ne lasinpesunesteellä ja harsoliinalla. Lika blokkaa terran yläpuolella olevan ikkunan ja lamppujen valoa melko tehokkaasti, joten kasvit saavat paremmin valoa nyt jatkossa, kun lasit ovat puhtaat.

Jätin kansilasit pois paikoiltaan useammaksi tunniksi, sillä terran ilmankosteus oli täydet sata, mikä pitkässä juoksussa on kasveille hieman liikaa. Koska tein vielä lannoitekastelun kasveille, mikä nosti kosteutta entisestään, en laittanut laseja heti takaisin paikoilleen. Kosteus laskikin reippaasti terrassa päivän aikana. Lannoitan kasveja melko harvoin, jotta kasvit terrassa eivät kasvaisi nopeasti terraan liian suuriksi.

Pyyhin terraarion seinälasit sisä- ja ulkopuolelta lasinpesuaineella ja harsoliinalla. Sisällä terraariossa yritin sumutella pesuainetta niin, ettei sitä roiskuisi liiaksi kasvien päälle. Lasit olivat sisäpuolelta todella likaiset, sillä olin suihkinut ilmakasveja muutaman kerran ravinneliuoksella, mikä jätti laseihin tahroja joka puolelle. Sainkin kulumaan melkoisesti aikaa, ennen kuin olin tyytyväinen lasien sisäpintaan.

Kun sain lasit puhtaaksi, poistin terraariosta kaikki kellastuneet tai muuten huonokuntoiset kasvin osat. Mitenkään hirveästi ei siivottavaa terrassa ollut. Maaorkideat kuolettavat kukkineet vartensa, joten niissä oli jonkin verran putsattavia lehtiä. Poistin myös laikkuvehkaan ilmestyneen kukan, joka on aika vaatimattoman näköinen ja vie kasvilta energiaa, joten sen katkominen on ihan järkevää.

Päätin istuttaa terraan köynnösvehka (Philodendron) New Redin, jolla on ollut aina hieman vaikeuksia avata lehtirulliaan, niiden jäädessä jumittamaan suojalehtiin. Lehtiin tulee epämuodostumia ja repeämiä. Epäilen ongelman johtuvan kuivasta huoneilmasta, niinpä ajattelin kokeilla auttaisiko terraarion kostea ilma ongelmaan. Putsasin kasvin juuret kasvupohjasta vedessä huljuttelemalla. Kasvi on ollut kookospohjaisessa kasvupohjassa, joten juuristo oli melko helppo putsata. Tulevaisuus näyttää, viihtyykö kasvi paremmin terrassa kuin normaalissa huoneilmassa.

Lopuksi vielä latvoin köynnösvehka domesticum Lemon Limen, joka oli päässyt venähtämään hieman liian korkeaksi matalassa terrassa. Latvonnassa syntynyt pistokas pääsi perliittiin juurtumaan. Lisäksi lisäsin terraan muutaman ilmakasvin, joiden kylvettäminen unohtuu liian usein. Niinpä päätin siirtää ne terran kosteaan ilmaan, jossa ne saavat ilmasta tarvitsemansa kosteuden, eikä niitä tarvitse kylvettää.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *