Huonekasvit Puutarha

Värinokkonen muutti ulos

Sain talvella pikkusiskoltani pienen parilehtisen värinokkosen (Coleus), joka oli juuri istutettu. Tarkemmasta lajikkeesta minulla ei ole tietoa. Kasvi pääsi ensin kasvitelttaan keinovalon alle muutamaksi viikoksi. Alkuun se teki ilmeisesti pelkkiä juuria, kun kasvuun lähdössä kesti jonkin aikaa.

Helmikuussa värinokkonen oli tehnyt muutamia uusia lehtiä. Lehdet olivat aika haalean värisiä, joten päätin siirtää kasvin valoisammalle paikalle eteläikkunalle. Reilussa viikossa tajusin, että kasvi on liian pienessä ruukussa aurinkoisella ikkunalla. Kasvia sai kastella päivittäin. Latvoin kasvin melko alhaalta, jotta se alkaisi haaroittua ja kasvaisi tuuheampana. Sitten siirsin kasvin isompaan ruukkuun. Tein kasvupohjasta vettä pidättävän ja laitoin siihen 2/3 kookosta ja loput perliittiä, kaarnaa ja hydrosoraa.

Runsaassa auringossa lehdet alkoivat saada syvempää väriä ja kasvu oli nopeaa. Latvoin kasvia pariin otteeseen, jotta kasvi tuuhentuisi entisestään.

Nyt kasvi pääsi takapihalle, kun yölämmöt eivät enää laske liian alas. Pöytä, jolle kasvin laitoin, on valokatteen alla sateelta suojassa. Kasvi saa aurinkoa koko päivän, joten siirsin kasvin ennen ulosvientiä taas hieman isompaan ruukkuun, jotta kasvia ei tarvi olla koko ajan kastelemassa. Ruukun alle sijoitin lasisen astian, johon voin kaataa vettä, mikäli olen poissa kotoa useamman päivän. Näin vettä riittää pidemmäksi aikaa kerrallaan.

Otin kasvista pari pistokasta ennen ulosvientiä. Pistokkaat juurtuivat perliitissä todella nopeasti. En halua tuhohyönteisten pelossa tuoda kasvia sisälle syksyllä, joten kasvi saa jatkaa syksyllä elämäänsä pistokkaiden avulla. Pistokkaista kasvaa jälleen uusi iso kasvi melko nopeasti, kunhan vain valoa riittää.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *