Puutarha

Kätevä mansikkaruukku

Kaupallinen yhteistyö viljelytarvikkeita myyvän Vplux Oy:n kanssa.

Talvella muutimme uuteen kotiin, eikä uuden kodin pihassa ole kasvimaata, enkä sellaista halunnut alkaa perustaa. Vuokraisäntämme on mietiskellyt talon myymistä, emmekä tiedä kauanko saamme talossa asua, joten pihan laitto saa tältä kesältä jäädä vähäiseksi.

Sain kuitenkin Vpluxilta koeajoon kankaisen Longlastin mansikkaruukun. Ruukku on valmistettu 3mm paksusta huovasta. Ruukku on 45cm korkea ja halkaisijaltaan 35cm. Huopa pitää ruukun hyvin ryhdissä ja tarvittaessa sen saa litistettyä pieneen tilaan. Ruukun kyljessä on 8 ulokkeellista aukkoa, joihin mansikat istutetaan. Longlasting kangasruukut valmistetaan Äänekoskella. Huoparuukku on kevyt ja tässä mallissa on kaksi kantokahvaa, joista ruukkua on täytenäkin helppo liikutella. Ruukun voi halutessaan pestä pesukoneessa.

Ensin arvoin, laitanko ruukkuun huonekasveja vai mansikoita. Hieman olisi houkuttanut hankkia ruukkuun esimerkiksi erilaisia juoruja. Sisällä ei kuitenkaan ollut nyt ainakaan heti valoisaa tilaa ruukulle, joten päädyin mansikoihin. Halutessani voin mahdollisen muuton koittaessa kantaa mansikkamaani uuteen kotiin.

Ostin Bauhausista 10 Polka-mansikan jo kukkivaa taimea. Istutin niistä kahdeksan ulokkeisiin ja kaksi ruukun päälle. Täytin ensin ruukun Bionovan valmiilla multa-perliittiseoksella. Perliittiiä joukossa on noin 3% ja se pitää mullan hieman kuohkeampana. Mansikkaruukkuun meni aikalailla kivasti 50 litrainen multapussi. Pohjalle olisi voinut laittaa kerroksen kevytsoraa, jotta ruukusta olisi saanut kevyemmän, mutta laitoin nyt kuitenkin sinne pelkkää multaa.

Mansikoiden istuttaminen ulokkeisiin kävi nopeasti. Istutuksen jälkeen kastelin ruukun läpikotaisin. Bionovan mullassa on varastolannoitus, joten en laittanut veteen lannoitetta. Lopuksi huuhtelin kastelukannulla ruukun ulkopinnan, johon oli lennellyt ja valunut multaa istutuspuuhien aikana.

Ruukun asettelin vanhan kaivon kannen päälle. En ole vielä selvittänyt, onko umpeen laudoitetussa kaivossa vettä. Kaivolle paistaa aurinko aamupäivän ja jonkin matkaa iltapäivää. Tarvittaessa ruukku on helppo siirtää aurinkoisempaan paikkaan. Ruukun saa myös kannettua varjoon esimerkiksi matkan ajaksi, jolloin sen kastelutarve vähenee.

Alla linkki ruukun luo:

https://www.vplux.fi/fi/product/vp-longlasting-mansikkaruukku-/15325

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *