Huonekasvit

Kotini kasvitasot ja -nurkkaukset

Olemme asuneet uudessa kodissamme puolisen vuotta ja tajusin, etten ole kunnolla esitellyt kaikkia kasvinurkkauksia ja kasvitasoja, joita olen rakennellut mieheni kanssa uuteen kotiimme.

Eteisessä on nurkkaus, jossa aikaisemmin oli paikka kengille ja takeille. Muutimme naulakon toiseen paikkaan, jotta sain kasveille tilaa nurkkaukseen. Isäntä viritteli valot, kiinnitti hyllyt ja amppelikoukut. Nurkkauksessa on seinäpintana sormipaneeli, joka sopii kauniisti kasvien taustaksi. Nurkkaukseen laitoin suuren osan köynnösvehkoista ja kultaköynnöksistä. Sekaan mahtui vielä hopeaköynnös, purppurajuoru, neulavehka, variegata peikonlehti ja Begonia Pink Polka Dot. Nurkkaus saa näin kesällä hetken aamuaurinkoa, mutta kasvit ovat käytännössä täysin keinovalon varassa.

Makuuhuoneen kasvitaso ikkunan eteen toteutettiin Ikean valkoisilla Kallax hyllyköillä. Samalla saimme makuuhuoneeseen paljon säilytystilaa. Ikkuna on etelään, joten varsinkin takariviin yritin valita kasveja, jotka kestävät paahdetta/ tarvitsevat paljon valoa. (Punalehti, papukaijalehti ja keltapunalehti) Eturiviin, takana olevien kasvien suojaan, laitoin kasveja, jotka ovat herkempiä paahteelle. (Muulinkorvat, kirjovehka)

Olohuoneen eteläikkunan edessä on Maskusta ostettu taso. Tasolle on koottu auringosta tykkääviä kasveja kuten tyräkit, spiraalikaktus, aloe, anopinkielet, kliivia, samettilehti, kahvi. Tasolle on eksynyt myös muulinkorva Angustatum ja jokin mysteeriköynnösvehka. Angustatumille paikka tuntuu olevan liian paahteinen ja se hieman nuutunut aurinkoisimpina päivinä, joten sen paikkaa tarvinnee vaihtaa.

Olohuoneessa sohvan taakse ruuvattiin kolme mustaksi petsaamaani hyllyä, joihin kiinnitettiin Ikean Tertial pöytävälaisimet. Hyllyille kokosin ison osan muulinkorvistani. Lamput eivät nouse kovin korkealle, joten muuleja saa olla melko usein latvomassa, jotta ne mahtuvat valojen alle. Seinustalle tulee näin kesällä jonkin verran ilta-aurinkoa, mutta muuten kasvit ovat keinovalon varassa.

Olohuoneen kirjahylly on myös alkanut salakavalasti täyttyä kasveista. Hyllyille on jostain tipahtanut kultaköynnöksiä, muulinkorva, hopeaköynnös, herttaköynnösvehka ja melko pitkäksi kasvanut Monstera siltepecana. Kirjahyllyn vieressä on heinähangoista tehdyt tikapuut, joihin kultaköynnös ja siltepecana ovat kasvattaneet lonkeronsa. Kirjahyllyyn olen asetellut myös pari valaisinta.

Keittiöön entiseen oviaukkoon isäntä asensi muutaman hyllyn kasveille ja kiinnitti hyllyjen alapintaan ja oviaukon sivuille led-nauhaa Biltemasta. Olin epäileväinen valon riittävyydesta, mutta melko tyytyväisen näköisinä kasvit ovat hyllyillä olleet ja uutta kasvua on kaikilla. Hyllyjen välit eivät ole suuren suuret, joten hyllyille valikoitui pieniä kasveja kuten kolmiokäenkaali, muutama erilainen muulinkorva, Crassula, perhosorkidea,minikasvuinen siroliuska-aralia, vauvaiässä olevat köynnösvehka sekä aarnipeikko, Oxalis vulcanicola ja kultaköynnös Neon. Varsinkin osaa muulinkorvista joutuu latvomaan usein, jotta ne mahtuvat hyllylle.

Tällä hetkellä talossa ei ole yhtään valoisaa paikkaa uusille kasveille. Suunnitelmissa onkin viritellä rappusiin valot kasveille, jotta voin täyttää seuraavaksi rappujen toisen puolen kasveilla.

(2) Kommentit

 1. irene says:

  Hei,
  onko kokemusta kasviseinästä? Oon itelleni suunnitellut (halunnut) mutta vähän on jännittänyt tuo toteutus? Sähän voisit kokeilla niin voisin sit poimia sulta hyvät vinkit 🙂

  1. Hanna says:

   Moikkelis!

   Pittäis löytää ensin seinä, jolle sen toteuttaisi. Haaveissa kyllä itselläkin ja toteutus vielä ihan pimennossa. Täällä vuokrakämpässä ei viitsisi porailla seinää täyteen ruuveja…

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *