Huonekasvit

Kätevät Bionovan kookosharkot

Kaupallinen yhteistyö viljelytarvikkeita myyvän Vplux Oy:n kanssa.

Sain Vpluxilta paketillisen Bionovan puristettuja kookosharkkoja. Paketissa oli kuusi harkkoa, joista jokaisesta saa vedellä turvottamalla kymmenisen litraa käyttövalmista kookosta. Tuotetta saa Vpluxilta yksittäisinä tiiliskivinä tai 6:n harkon paketteina. Bionova on 90-luvulla perustettu hollantilainen yritys, joka valmistaa ravinteita, kasvupohjia ja kasvupohjan paranteita. Yritys on sanojensa mukaan kokonaan hiilineutraali.

Kookoskuitua on kätevä kuljettaa ja varastoida puristettuina harkkoina ja turvottaa yksi tiili kerrallaan. Harkosta voi myös sahata palan, mikäli ei halua turvottaa koko harkkoa kerralla. Ylimääräisen turvotetun kookoskuidun olen kaatanut muovilaatikkoon ja säilönyt varastossa laatikko avonaisena.

Bionovan kookospriketit on puskuroitu kalsiumilla ja magnesiumilla, jotka ovat kasville hyvin tärkeitä sivuravinteita. Tähän kookokseen istutetulle kasville ei tarvitse muutamaan viikkoon antaa Cal-Mag-lisäravinnetta, jota suosittelen antamaan silloin tällöin varsinkin kookoksessa eläville kasveille. Muita ravinteita kookoksessa ei juurikaan ole, joten lannoitus olisi hyvä aloittaa pian istutuksen jälkeen.

Yksi kookosharkko imaisi turvotessaan melkein 5 litraa vettä. Laitoin harkon muovilaatikon pohjalle ja kaadoin vedet perään. Kannattaa valkata tarpeeksi iso astia, jotta harkko mahtuu turpoamaan. Turpoamisessa tiiliskivellä meni puolisen tuntia. Turvotuksen jälkeen kookos kannattaa pöyhiä, jotta voi tarkistaa, että kookos on kokonaan vettynyt. Tavaraan ei saisi jäädä kuivia kökköjä.

Bionovan kookoksen raaka-aine tulee Sri Lankasta. Tuotteen pH on 6.0 eli inasen hapan, mikä on useimpien huonekasvien mieleen. Tuote on pesty ennen puristamista. Tavara oli oikein passelia; hienojakoista, ilmavaa ja hajutonta.

Käytän kookosta mullan sijasta lähes kaikilla kasveillani. Olen liikakastelija, joten ilmava kookos sopii itselle paremmin, kuin vettä hirveästi pidättävä multa. Sekä mullan että kookoksen sekaan kannattaa laittaa jotain kuohkeuttajaa, kuten kevytsoraa, jotta kasvupohja ei ole liian tiivis. Itse teen yleensä seoksen, johon laitan kolmasosan/puolet kookosta kasvista riippuen. Mitä kuivemmassa kasvi viihtyy, sitä vähemmän laitan kookosta. Kookoksen lisäksi laitan seokseen yleensä perliittiä, kevytsoraa ja kaarnaa (orkideamulta).

Bionovan kookos on nyt Vpluxilla tarjouksessa (2.11.2023) ja kookosharkon saa hintaan 2,50€!! Alla linkki tuotteen luo:

https://www.vplux.fi/fi/product/cocobrick-bionova-kookoskuitu-kookosharkko-kookostiili/14779

(1) Kommentti

  1. Kasvualustat ovat valtavassa murroksessa. Itse vältän tällä hetkellä niin turvetta kuin noita kaikkia tuontimateriaaleja. Torjunta-ainejäämät huolestuttavat eniten ja toisaalta kaukorahtien ympäristövaikutukset.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *