Puutarha

Kaupunkiviljely on nyt pop

Kaupallinen yhteistyö Blokgarden Oy:n kanssa.

Kaupunkiviljelty ruoka on kestävää lähituotantoa. Parhaimmillaan kasvimaan hoito on antoisaa niin psyykkisesti kuin fyysisestikin. Kaupunkiviljelmät pihoilla, katoilla ja parvekkeilla lisäävät kaupunkiluonnon diversiteettiä ja kaupunkilaisten viihtyvyyttä. Itse kasvatettu ruoka tarjoaa myös makuelämyksiä, tuore tomaatti omasta puskasta maistuu erityisen hyvälle.

Jos liikkeellelähtö oman ruuan kasvattamiseksi junnaa, apuun voi hälyttää Blokgardenin. Heiltä saa ostaa ja vuokrata erilaisia viljelyastioita/ kannettavia kasvimaita, jotka ovat soveliaita viljelyyn kaupunkimiljöössä. Astioita voi sijoittaa minne vain, pihalle tai vaikka sisälle ikkunan alle. Vaihtoehtoja on moneen tarpeeseen ja tilauksen voi tehdä nettikaupasta. Astioita on kannellisesta kohopenkistä yrttiamppeliin. Kannellinen kohopenkki on erityisen kätevä. Se on hyvällä korkeudella ergonomiaa ajatellen. Kansi suojaa keväällä taimia ja tarjoaa lämpimät olosuhteet kasvuun lähtöön. Kannen voi poistaa, kun taimet kasvavat suuremmiksi ja ilmat lämpenevät. Myös syksyllä sadonkorjuun jälkeen kannen voi laittaa takaisin, mikäli esimerkiksi yrteille haluaa lisää kasvukautta. Myös perunanviljelysaavi vaikutti mielenkiintoiselta.

Astioiden lisäksi Blokgarden halutessasi toimittaa astioihin sopivat taimet ja mullat kotiovelle keväällä. Osan taimista Blokgarden kasvattaa itse ja osa tulee Rekolan biodynaamiselta tilalta. Kasvien hoitokin on tehty helpoksi, halutessasi saat pitkin kesää hoito-ohjeita puhelinsovelluksen välityksellä, joten aikaisempaa kokemusta viljelystä et tarvitse.

Blokgarden toteuttaa myös yhteisöviljelmiä kaupungeille ja esimerkiksi taloyhtiöille. Tampereella yhteisöviljelmiä tulee tänä kesänä Kaukajärvelle ja Blokgardenin toimipisteeseen Sarvijaakonkadulle. Kalevan halliksi nimetty toimitila tarjoaa sohvaryhmineen yhteisöviljelijöille tilat yhdessäoloon ja se toimiikin kaupunkiviljely-kulttuurikeskuksena.

Kävin paikalla tutustumassa ja kevätkylvöt olivat täydessä käynnissä ja tohina päällä. Tiloista löytyi esimerkiksi saviruukkuhylly, josta voi ostaa monenlaisia käsintehtyjä saviruukkuja. Tutustumiskäynnillä varasin ensi kesäksi itselleni kasvatusastiat ja taimet. Blokgarden on tänä vuonna todellinen pelastus, sillä uuden kodin pihasta ei löytynyt kasvimaata, enkä ehdi sellaista nyt perustamaankaan tähän hätään. Lisäksi vältyin vihannesten esikasvatukselta, johon ei oikein ole tilaa, koska huonekasvit vievät kaikki kasvatuspaikat.

Blokgarden tekee yhteistyötä Cubeco Oy:n kanssa, joka valmistaa purkujätteestä betonin korvaavaa ainesta, josta voi valmistaa mitä vain, mitä betonistakin voi tehdä. Tuote tuottaa 80% vähemmän hiilidioksidipäästöjä betoniin verrattuna. Raaka-aineena tuotteessa on esimerkiksi lasivilla, joka on ongelmallista jätettä kierrätyksen näkökulmasta katsottuna. Yhtiö valmistaa mm. pinottavia moduleita, joista saa rakennettua pöytiä, tuoleja tai vaikka aitoja. Ontot modulit soveltuvat myös viljelyruukuksi.

Alla linkki Blokgardenin sivuille, vielä ehtii tilata laatikot ensi kesäksi:

https://www.blokgarden.com

(2) Kommentit

  1. On kyllä hienoa, että halutessaan (ja kassan ollessa kunnossa), voi viljelyn aloittaa hyvinkin helposti. Toki näille tulee melkoisesti hintaa. Kouluissa ja päiväkodeissa näistä olisi varmaan iso apu.

    1. Hanna says:

      Ikäihmisille myös hyvä vaihtoehto, jos ei ole enää voimia kylvöhommiin ja kuokkimiseen. Ja tosiaan itsellä nyt, kun ei ole aikaa eikä oikein intoakaan perustaa uuden kodin pihaan kasvimaata.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *