Huonekasvit

Keihäsanoppi ja traakkipuu saivat kangasruukut

Kaupallinen yhteistyö Vplux Oy:n kanssa.

Sain viljelytarvikkeita myyvältä Vpluxilta koekäyttöön pari eri kokoista Vplux Long Lasting kangasruukkua. Long Lasting kangasruukut on ommeltu Suomessa Äänekoskella, missä on myös Vpluxin päämaja. Ruukut on valmistettu 3mm paksusta tukevasta huovasta, joka pitää hyvin muotonsa. Omani ovat beigen värisiä. Ruukut voi tarvittaessa pestä pesukoneessa. Ruukkuja on monen kokoisia.

Kangasruukut ovat keveitä siirrellä ja suurimmissa ruukuissa on nostokahvat. Kangasruukku hengittää, jolloin ruukussa oleva kasvupohja kuivuu nopeammin kuin muoviruukussa. Kangasruukku onkin hyvä kasveille, jotka ovat herkkiä liikakastelulle; niinpä ajattelin istuttaa pienempään ruukkuun keihäsanopin. Keihäsanoppi kestää hyvin hetkellistä kuivuutta ja on herkkä juurimädälle, jos kasvupohja on liian märkää. Isompaan ruukkuun laitoin reunustraakkipuun, joka on sinnitellyt vuositolkulla umpiruukussa mullassa, jonka pinnalla on koristeena imeytysraetta.

Olen laiminlyönyt keihäsanoppiani, joka eli vanhassa kodissamme amppelissa. Siksi kasvi kasvoikin aivan vinossa roikkuen. Vasta olleen muuton aikana tajusin, että anoppi oli myös umpiruukussa; olin unohtanut asian aivan täysin, kun kasvi roikkui korkeuksissa amppelissaan. Ruukussa eleli kaksi yksilöä.

Kasvupohjana keihäsanopeilla oli jonkinlaista mullan ja imeytysrakeen sekoitusta, jossa ne ovat nököttäneet useamman vuoden. En tiedä, mitä olen ajatellut kasvupohjaa tehdessäni, sillä sekä imeytysrae että multa pidättävät hyvin vettä, mikä ei ole keihäsanopin mieleen. Kasvit ovat kuitenkin selvinneet ja kasvaneetkin paljon vuosien saatossa.

Ruukunvaihdon yhteydessä putsasin kasvien juuret puhtaaksi mullasta. Irrottelin multaa käsin juurakoista. Erottelin kaksi keihäsanoppia toisistaan. Toinen pääsi kangasruukkuun ja toinen tavalliseen muoviruukkuun. Molempien juurakko oli aika onneton. Kangasruukku oli ehkä hivenen iso keihäsanopille, mutta onpahan tilaa kasvaa.

Kasvupohjaksi laitoin sekä anopeille että traakkipuulle reilu kolmasosan kookosta ja vajaa kaksi kolmasosaa perliittiä, kaarnaa ja hydrosoraaa. Tein kasvupohjasta melko karkean, jotta siitä tuli nopeammin kuivuvaa.

Kangasruukkujen alle pitää laittaa aluslautanen, sillä kosteus pääsee kankaan läpi. Kasvupohjan läpi virtaava vesi värjää ruukun ulkopintaa, mitään muuta vikaa en kangasruukusta keksinyt. Kangasruukun voi myös piilottaa suojaruukun sisään, mikäli siltä tuntuu. Suojaruukun pitää olla halkaisijaltaan usean sentin isompi kuin kangasruukku, jotta ilma pääsee kiertämään todella hyvin kangasruukun ympärillä.

Alla linkki kangasruukun luo:

https://www.vplux.fi/fi/product/kangasruukku-12l-longlasting-pot/14081

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *