Huonekasvit Kukkakaupat

Keskivaikea mullaton kasvualusta, aroidmix.

Aroid mix. Vaikka kutsunkin tätä pohjaa keskivaikeaksi, kyse on kuitenkin melko helposta pohjasta, jossa ei suuremmin ole muuta hommaa, kuin sekoittaa eri aineksia tasaisesti keskenään. Tähän pohjaan ei tarvitse pilkkoa aineksia oikean kokoiseksi tai kierrellä tuntitolkulla nettikauppoja ainesten löytämiseksi. Jos kuitenkin haluaa tehdä asiat huolellisesti, on muutamia asioita, jotka tulee huomioida, kun kasveja siirtää mullattomaan.

Vaikeinta mullattomaan siirtymisessä on edelleen kasvin juuriston putsaus vanhasta kasvupohjasta uuteen siirryttäessä. Tässä on pari erilaista koulukuntaa. Toiset putsaavat juuriston täysin puhtaaksi ennen mullattomaan siirtymistä, se onkin optimaalisin tilanne. Toiset, kuten minä, eivät välttämättä pese juuria kokonaan multavapaaksi joissain tilanteissa. Jos kasvilla on kovin pieniksi menneet juuret tai ne ovat hyvin ohkaiset ja helposti poikki menevät, pesen juuriston niin hyvin, kuin juuria vahingoittamatta sen voi tehdä. Yritän aina kuitenkin katsoa uuden kasvin juurakon tyveen, jotta siellä ei ole esimerkiksi kuminauhoja juuria hirttämässä. Helpointa juurien putsaus on vedessä. Juurakon voi jättää myös likoamaan veteen joksikin aikaa, niin multa irtoaa juurakosta helpommin. Helpointa mullattomaan siirtyminen on, kun sinulla on juurrutettu puhdas pistokas.

Toinen ”ongelma” on mullattomissa aineksissa olevat pöly. Imeytysrae, hydro- tai kevytsorat ja seramis ovat poltettua savea, joka pölyää hieroontuessaan pussissa. Nämä ainekset pitääkin huuhtoa esim. siivilässä ennen niiden laittoa kasvupohjaan. Vplux Oy myy valmiiksi pestyä hydrosoraa.

Kookos pitää turvottaa ennen käyttöä, missä tietenkin on oma hommansa. Itse irroitan kookostiilestä palan sahaamalla ja turvotan aina käytettävän määrän kerrallaan. Näin voin säilyttää käyttämättömän kookoksen puristettuna, jolloin se vie vain vähän tilaa. Kaikkia aineksia pitää säilyttää kuivassa paikassa esimerkiksi autotallissa. Ulkona ne keräävät kosteutta, mikä saattaa altistaa ne homeille ja bakteereille. Kookosta löytyy esimerkiksi Vpluxilta.

Osa mullattomiin laittajista uunittaa ainesosat ennen niiden laittoa ruukkuun. Tämä tappaa kaikki mahdolliset tuholaiset ja homeitiöt. Itse en ole tähän ryhtynyt, koska olen hieman suurpiirteinen. Jos haluat uunittaa, niin 30 minuuttia ja 150°C on sopiva aika ja lämpö.

Itse käytän kaarnan tilalla tavallista Kekkilän orkidea -”multaa”. Sitä löytyy esim Bauhausista tai viherliikkeistä. Tämäkin tuote jakaa hieman mielipiteitä, mutta itse olen ollut siihen tyytyväinen. Tuotteessa on jälleenmyyjän sivujen mukaan kaarnaa, puuhiiltä ja murskattua kevytsoraa. Pussissa lukee vain pelkkä puunkuori. Ainesosaluettelossa ei mainittu sammalta, mutta mielestäni jotain kuivatun sammalen kaltaista ainetta pussissa on myös. Tuote on hieman hapan, joten se happamoittaa kasvualustaa ja näin ollen sopiikin hyvin kaikille vehkakasveille osaksi kasvupohjaa. Orkideat pärjäävät pelkässä orkideamullassa, muille kasveille kannattaa laittaa sekaan jotain muutakin.

Perliitti lisää kasvualustan ilmavuutta ja veden läpäisyä. Sitä löytyy nykyään myös lähes kaikista puutarhaliikeistä. Vplux Oy myy valmiiksi pestyä perliittiä, joka ei pölise käytössä.

Miten näitä aineksia sitten sekoitetaan keskenään? Sekoitus nimeltä Aroid Mix käy varsinkin kaikille vehkakasveille. Siihen laitetaan kookoskuitua, kaarnaa ja perliittiä. Mikäli kasvi on herkkä juurimädälle, laitan sekaan vielä hydrosoraa tai ruukkusoraa.

Missä suhteessa aineksia sitten laitetaan? Itse olen laittanut eri merkkisille vehkoille kaikkia aineksia noin saman verran kutakin, eniten kookosta, toiseksi eniten perliittiä ja vähiten kaarnaa. Muille kasveille kuin vehkoille olen vähentänyt kaarnan ja perliitin määrää ja taas alocasioille laittanut vähemmän kookosta ja enemmän kaarnaa. Itse menen kasvupohjia miettiessä aikalailla mutu-meiningillä ja melko hyvin ovat kasvit pärjänneet. Jotkut mullattoman harrastajat ovat laittaneet sekoitukseen myös biohiiltä, mutta siihen menemme sitten vaikeimpia kasvupohjia miettiessä.

Kaikessa yksinkertaisuudessaan kaikki ainekset kootaan esimerkiksi ämpäriin, jossa ne sekoitetaan huolellisesti. Varsinkaan kookos ei saisi jäädä yhtään paakuille. Sitten kasvi istutetaan aivan normaalisti kasvupohjaan. Itse vien kasvit aina tämän jälkeen suihkuun, jotta kasvupohja kastuu kunnolla ja kasvilla on kosteat olosuhteet ensimmäisenä yönä. Laitan kasvin yleensä vielä ilmankostuttimen läheisyyteen pariksi päiväksi. Toinen vaihtoehto on huputtaa kasvi esim. kirkkaalla muovipussilla. Kasvia voi helliä merilevävedellä, mutta lannoitus kannattaa aloittaa vasta parin viikon päästä istutuksesta. Mullattomassa kasvupohjassa ei ole juurikaan ravinteita, joten lannoittaa saa enemmän, kuin perus mullan vaihdon jälkeen.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *