Puutarha

Kevätkukkijoita puutarhassa

Viime päivien lämpimät kelit ovat saaneet kevätkukkijat nousemaan. Aikaisin kukkijoilla on tärkeä tehtävä ruokkia kevääseen heränneet pölyttäjät, kuten perhoset ja mehiläiset. Itselläni näitä keväällä kukkivia kasvaa pitkin nurmikkoa ja kukkapenkkiä. Niillä tuntuu olevat erinomainen kyky levitä ympäriinsä. Olen auttanut leviämistä haravoimalla kevätkukkien kuihduttua nurmialueita, jolloin siemenet leviävät nurmella.

Posliinihyasintti (Puschkinia scilloides) on alunperin kotoisin lähi-idästä. Kasvi tekee paljon siemeniä, joiden avulla se leviää ympäristöönsä. Kukan valkoiset terälehdet sinisine raitoineen ovat läheltä katsottuna todella nättejä. Kasvilla on violetti sipuli.

Lumikello (Calanthus nivalis) on yksi ensimmäisistä kevätkukkijoista. Suomessa se saattaa kukkia jo tammikuussa, mutta yleisimmin huhtikuussa Etelä-Suomessa ja toukokuussa pohjoisessa. Lumikellolla on valkoiset kellomaiset kukinnot. Kasvi on sukua narsissille ja on myrkyllinen.

Krookus eli sahrami (Crocus) kukkii huhtikuussa ja kukkia on todella monen värisiä. Omalla pihallani kasvaa valkoisia ja violetteja krookuksia, enkä muista koskaan istuttaneeni niitä pihalleni, joten en tiedä, mistä ne ovat levinneet. Krookuksia putkahtelee sieltä täältä nurmikoilla niin etupihalla kuin takapihallakin. Krookuksen maanalaiset osat ovat myyrien herkkua.

Kevättähti eli sinililja (Scilla luciliae) kukkii huhtikuussa. Se kasvattaa nopeasti laajankin kasvuston, mikäli siemeniä haravoi ympäriinsä. Kasvi muodostaa kukinnan jälkeen pallomaisia siemenkotia, joita on helppo kerätä ja viskellä ympäri pihamaata.

Sinivuokko (Hepatica nobilis)kuuluu leinikkikasveihin. Se kukkii sinisin kukin ensin keväällä ja kasvattaa vasta sen jälkeen uudet lehdet. Emäksisessä maassa kukat muuttuvat punertavammiksi. Sinivuokko on myrkyllinen. Kasvi oli rauhoitettu vuoteen 2005 asti.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *