Kevytsora on yleisnimitys polttamalla paisutetulle savirakeelle. Kevytsora on keveää, ilmavaa, huokoista raetta, jota alunperin on käytetty rakennusmateriaalina; routa- ja lämmöneristeenä ja täyttöaineena. Sitä voi myös hyödyntää huonekasvien kasvatuksessa.
Sillä voi tehdä salaojan ruukun pohjalle, sillä voi kuohkeuttaa kasvupohjaa ja tehdä siitä vettäpäästävämpää ja sitä voi käyttää myös vesiviljelyyn. Lisäksi sillä saa kevennettyä isojen ruukkujen painoa, mikä tekee niistä helpommin liikuteltavia. Myös katteena sitä voi käyttää ruukun pinnalla, niin kasvin lehdet eivät likastu kasvupohjasta.
Lecasora on sama asia kuin kevytsora. Leca on oikeastaan tuotemerkki, jonka alla myydään useita eri rakeisuusasteisia kevytsoria. Rakeisuus vaihtelee 4-16 mm välillä.
Hydrosora on isorakeista (8-16mm) kevytsoraa, joka on suunniteltu nimenomaan semihydro- ja hydroviljelyyn. Olen käyttänyt sitä myös kuohkeuttamaan kasvupohjaa kookospohjaisissa sekoituksissa ja salaojissa ruukkujen pohjalla. Käytän hydrosoraa lähinnä sen takia, että pidän hydrosoran terracotta väristä. Muut kevytsorat ovat tummanharmaita väriltään. Yhtä hyvin voi käyttää lecasoraa kuohkeuttajana. Vesiviljelyyn ja semihydroon voi käyttää myös pienirakeisempaa kevytsoraa, kyse on lähinnä omista mieltymyksistä ja hinnasta. Lecasora on kaupassa kaikkein halvinta.
Kokonaisen rakeen lisäksi myynnissä on lecasoramursketta, jota käytetään esimerkiksi hiekoitukseen. Tätä pienirakeista soraa kannattaa käyttää mullattomaan palmumixiin johon tulee lecasoramursketta, pienirakeista kaarnaa ja seramista. Ainesosien tulee olla lähellä toistensa kokoluokkaa, jotta ne eivät erotu toisistaan ajan myötä.
Ruukkusora on kauppanimike kasveille tarkoitetulle kevytsoralle. Ruukkusoran raekoko on Green Carella 4-10mm ja Kekkilällä 4-12mm. Ruukkusora on kalliimpaa kuin lecasora, vaikka kyseessä on sama tavara. Kannattaakin etsiä mieluummiin lecasoraa, jonka raekoko on tuo 4-10 tai 4-12.