Huonekasvit

Kirjovehkan varren paloittelu pistokkaiksi

Kaupallinen yhteistyö Vplux Oy:n kanssa.

Kaunis kirjovehkani (Dieffenbachia Reflector) kasvoi talvella pituutta ihan kivasti, mutta kuivatti vanhoja lehtiään samaa tahtia kuin teki uusia. Nyt keväällä lehtimäärä oli tippunut kahteen lehteen, jotka tönöttivät pitkän kaljun varren päässä. Kasvi kaljuuntui, vaikka sillä oli lisävalo. Kenties liikakastelulla oli jotain tekemistä asian kanssa.

Aikani katselin kasvia ja yritin hyväksyä sen rujon ulkomuodon, siinä kuitenkaan onnistumatta. Kasvin lehdet ovat valtavan kauniit, joten en ollut valmis hävittämään kasvia, vaan ajattelin yrittää pelastaa sen pätkimällä se pistokkaiksi.

Kasvin juurella oli jo valmiiksi aktivoitunut kasvupiste. Leikkasin noin kaksi viikkoa sitten kirjovehkan varren poikki kasvupisteen yläpuolelta ja laitoin jäljelle jääneen kasvin kasvitelttaan lämpömaton päälle, kosteaan toipumaan. Parissa viikossa kasvupiste on mielestäni hieman kasvanut, joten emokasvillakin näyttäisi olevan vielä toivoa..

Leikkasin kirjovehkan varren skalpellilla vielä kolmeen osaan, joista latvapistokkaalle jäi kaksi lehteä. Kaksi varren pätkää jäivät lehdettömiksi tikuiksi, joiden elinkelpoisuuteen en juurikaan uskonut. Ajattelin, että paksun puumaisen varren juurtuminen kestäisi ikuisuuden. Laitoin tikut ja latvan juurtumaan Wilma mini vesiviljelmään, jonka olen saanut koekäyttöön Vplux Oy:ltä.

Juurikin äsken kävin katsomassa pistokkaita ja sain yllätyksekseni huomata, että latvapistokas on nostanut juurinystyröitä hieman enemmän näköisälle kuin muutama päivä sitten. Myös kasvupisteitä oli aktivoitunut tikuissa ja toinen tikuista oli kasvattanut jo yli kolmesenttiset juuret. Juurtuminen oli jälleen kerran vesiviljelmässä ja perliitissä erityisnopeaa. Juurtumisen tehoaineena käytän Atamin Root Stimulatoria. Juurruttamisen pyhä kolminaisuus; Wilma vesiviljelmä, perliitti ja Atamin Root Stimulator kuuluvat kaikki Vpluxin valikoimaan.

Juurtuneen pistokkaan ajattelin istuttaa melko pian semihydroon, kaksi muuta pääsevät kookos-perliitti-kaarnaan, kunhan vain saavat hieman enemmän juuria aikaiseksi.

https://www.vplux.fi/fi/product/vesiviljelyjarjestelma-wilma-mini-8-1-6l/157129

https://www.vplux.fi/fi/product/kasvualusta-perliitti-1l-pesty-ei-poliseva-/10912

https://www.vplux.fi/fi/product/atami-bcuzz-root-stimulator-juuriravinne/446

https://www.vplux.fi/fi/product/hortosol-lammitysmatto/152563

https://www.vplux.fi/fi/product/kasvatusteltta-homebox-vista/239717

(3) Kommentit

 1. Ville says:

  Miten juurrutit nuo siinä Wilmassa? Oliko sulla joku soraruukku mihin tökkäsit sen vai kuinka? Kiinnostaa juttu, juuri pilkoin omaa kirjovehkaa summanmutikassa kun oli ärsyttävän näköinen honkkeli keskeltä.

  1. Hanna says:

   Laitoin perliittiä ruukkuihin ja tökkäsin vain siihen pystyyn noin sentin syvyyteen.

   1. Ville says:

    Siis perliittiruukku oli sitten wilmassa kiinni?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *