Huonekasvit

Kokedamassa kasvavan huonearalian latvominen

Kävin vuosi sitten Tampereella kukkakauppa Opuntian kokedamakurssilla. Opuntia on yksi Tampereen kivoimpia kukkakuppoja ja sijaitsee aivan Tampereen keskustassa. Kokedama on perinteinen japanilainen tapa istuttaa kasvi sammalpalloon. Pallon voi asetella jollekin alustalle hyllylle/pöydälle tai laittaa koukulla roikkumaan ilmassa.

Laitoin omaan kokedama-istutukseeni huonearalian. Kasvin juurakko piilotettiin multapallon sisään ja pallo vuorattiin lopuksi sammallevyillä. Sammal kiinnitettiin palloon langalla, jota kieputettiin pallon ympärille, kunnes sammal oli tukevasti paikoillaan. Lopuksi pallon läpi vedettiin ruostumaton metallitanko, josta sen sai roikkumaan. Metallitangon alapäähän tehtiin koukku, jotta pallo ei luiskahta tangosta lattialle. Myös yläpää taivutettiin lenkille, josta kokedaman saa roikkumaan.

Kokedama kastellaan upottamalla se muutamaksi minuutiksi vesiastiaan. Olen antanut kasville lannoitevettä melko harvoin, koska lannoite jää hakematta kastelun alkaessa. Usein kastelulla on kiire, kun kokedama on päässyt rutikuivaksi ja janoinen huonearalia lerpattaa surullisena kaikkia lehtiään lattiaa kohti. Silloin kokedama tulee tökättyä ensimmäiseen käteen osuvaan kulhoon veteen lillumaan ja lannoite unohtuu.

Vuosi sitten huonearalialla oli vain muutamia lehtiä. Alkuaikoina kokedamaa piti kastella hieman alle kahden viikon välein. (Kastelen, kun kasvi alkaa lerpattaa.) Lannoittamattomuudesta huolimatta huonearalia on kasvanut mallikkaasti. Tyyppi on kasvanut niin paljon, että kokedamaa sai kastella viiden päivän välein. Olen suunnitellut sammalpallon suurentamista, mutta homma on tuntunut työläältä, enkä ole saanut sitä aikaiseksi. Mutta työläältä on tuntunut myös pallon jatkuva kastelukin, joten jotain täytyi tehdä.

Päädyinkin huonearalian latvomiseen, jotta sain kasvia pienemmäksi ja haihduttavia lehtiä vähemmäksi. Näin kasvi kuluttaa vettä vähemmän ja kastelutarve vähenee. Ensin kastelin kokedaman kunnolla illalla ja leikkasin latvan poikki aamupäivällä. Näin leikattu pätkä oli hyvin nesteytetty ennen leikkaamista. Käytin leikkaamiseen ensin skalpellia, jonka terän olin puhdistanut tällä kertaa kiehuvalla vedellä. Huonearalian varsi oli kuitenkin niin kova ja paksu, että vaihdoin Fiskarsin oksasaksiin, joilla leikkaaminen sujuikin helposti.

Katkaisin huonearalian varren hyvin alhaalta. Tämä siksi, jos kasvi alkaa haarautua leikkuun jälkeen, se tapahtuu läheltä sammalpalloa, jolloin kasvi on tasapainoisen näköinen haarautumisesta huolimatta. Aika näyttää, kuinka kasvin uusi kasvu käyttäytyy. Huonearalia jäi melko onnettoman näköiseksi leikkuun jäljiltä, mutta eiköhän se äkkiä kasva isommaksi…

Pätkin leikatun latvan kolmeen osaan ja vähensin jokaisesta pistokkaasta alimpia lehtiä, jättäen varsipistokkaisiin yksi ja kaksi lehteä ja latvapistokkaaseen muutaman lehden. Varret laitoin vesilasiin juurtumaan. Lisäsin veden sekaan tipan Bionovan Roots Stimulatoria. Tuote lupaa nopeuttaa juurtumista ja vahvistaa pistokasta, eli toivotaan parasta.

Pistokkaat pääsivät juurtumaan 15,5W ledvalon alle. Laitoin kokedaman takaisin ikkunalle roikkumaan ja nyt odottelen sen kasvua ja pistokkaiden juurtumista.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *