Huonekasvit

Peikonlehden ilmajuurrutus käsipaperin avulla

Värivirheellinen peikonlehteni (Monstera deliciosa Variegata) on kasvanut melkein kiinni lamppuunsa ja minulla oli muutama vaihtoehto kuinka toimia.

Olisin voinut siirtää kasvin toiseen paikkaan, mutta nyt talossa ei oikein ollut tyhjää kasvitilaa missään, enkä halunnut alkaa virittää minnekään uusia kasvivaloja.

Tuumailin myös kasvilampun nostamista, mutta se ei onnistunut, sillä valaisin on kiinni peikon yläpuolella olevan hyllyn pohjassa ja sitä sai nostettua vain muutaman sentin ylemmäksi. Peikko kurottelee nopeasti uudestaan kiinni lamppuun, joten vaihtoehdokseni jäi enää kasvin latvominen.

Minulla on ollut usein ongelmia peikonlehden pistokkaiden kanssa; varret mätänevät ja/tai lehdet lerpattavat, kunnes kuivuvat ja lopulta yleensä tippuvat. Lehdettömiksi jääneet varrenpalat lähtevät kasvuun todella hitaasti, mikäli eivät mätäne. Olen kokeillut juurrutusta monissa eri alustoissa kuten sammalessa, perliitissä, seramiksessa ja pelkässä vedessä enkä ole saanut onnistumisia kuin muutaman kerran.

Nyt päätinkin ilmajuurruttaa pistokkaat ennen niiden leikkaamista. Näin pistokkaat voi istuttaa melkein heti leikkaamisen jälkeen. Peikonlehden pistokkaan leikkauspintaa kannattaa kuitenkin kuivattaa vuorokauden ajan ennen istutusta. Tämä vähentää pistokkaan varren mädäntymisen vaaraa. Varren voi istuttaessa myös yrittää laittaa makaamaan kasvupohjan pinnalle ja upottaa vain juuret maan alle, jolloin mädäntymisen riski myöskin pienenee.

Monet ilmajuurruttavat kasveja käärimällä kasvin varressa olevien juurinystyröiden ympärille kosteaa sammalta ja kelmua. Tarkoituksena on luoda varren ympärille kasvupohjaa muistuttavat olosuhteet. Sammalen luoma kosteus ja pimeys saa juuret kasvamaan kasvin varteen. Kun juuret ovat saaneet useamman sentin pituutta, voi kasvin leikata pistokkaiksi. Varsi leikataan poikki aina juurien alapuolelta ja jokaiseen pistokkaaseen olisi hyvä jäädä kasvista hieman riippuen ainakin yksi lehti. Mikäli lehtiä ei varressa ole, voi pelkän juurtuneen varrenpalankin istuttaa kasvupohjaan. Yleensä lehdetön varrenpala lähtee kasvuun hitaammin kuin lehdellinen pistokas.

Itselläni ei ollut sammalta, mutta muistin nähneeni videon, jossa kasvi ilmajuurrutettiin kostean käsipaperin avulla. Videolla kosteaa käsipaperia käärittiin varren ympärille ja kiinnitettiin varteen kelmulla. Kelmu pitää käsipaperit kosteana. Niinpä kääräisin peikonlehden varteen kahteen juurinystyräkohtaan pari märkää käsipaperia ja kiinnitin ne käärimällä papereiden päälle kelmua. En tehnyt paketista kauhean tiukkaa, jotta mahdollisesti ilmaantuvilla juurilla olisi tilaa kasvaa paketin sisällä. Olin aika suurpiirteinen kelmutuksen kanssa, mikä tarkoittaa sitä, että joudun kostuttamaan kelmun alla olevia käsipapereita aika ajoin vedellä. Jos kelmun kieputuksen kanssa on huolellinen, ei papereita tarvitse kostuttaa juurtumisen aikana.

Paperin laitto varren ympärille kävi melko näppärästi, joten jos juuria syntyy, jää tämä ilmajuurrutuskonsti jatkuvaan käyttöön. Olen aikaisemmin ilmajuurruttanut köynnösvehkoja sammalen tai kookoksen avulla ja yleensä juuria on alkanut ilmaantua todella nopeasti, jopa reilussa viikossa. Ilmajuurruttamani pistokkaat ovat lähes poikeuksetta elinvoimaisia ja ne kotiutuvat istutuksen jälkeen nopeasti. Tämä johtunee siitä, että ilmajuurrutetut pistokkaat eivät kärsi nestehukasta missään vaiheessa prosessia. Nyt seurailen tilannetta ja avaan käsipaperipaketit kerran viikossa tarkastaakseni juurien mahdollisen kasvun. Palailen asiaan parin viikon päästä.

Edit 10.5.2023 Vajaassa kahdessa viikossa paperin sisään oli tullut kaksi useamman sentin mittaista paksua juurta. Käsipaperin irroittaminen juurista oli melko työläs homma, mutta juuria tuli kyllä ennätysajassa. Kostutin paperia muutaman päivän välein, lorottamalla käärityn mytyn yläaukosta vettä mytyn sisään.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *