Huonekasvit

Kotini kasvivalot 2.0

Kaupallinen yhteistyö Vplux Oy:n kanssa.

Sain Vplux Oy:lta koekäyttöön lajitelman kasvivaloja. Valot ovat olleet käytössä kolmisen viikkoa ja pakko on myöntää, että kunnon valotehoilla kasvit kasvavat nyt nopeammin kuin koko kesän aikana. Olen vihdoin päässyt ottamaan kasveista pistokkaita ja kasvit ovat kasvaneet ja tuuheutuneet. Kasvit tarvitsevat vähintään 1000 luxia 10:n tunnin ajan päivässä. Valoa voi kuitenkin antaa reilusti enemmän, kuin minimisuosituksessa sanotaan.

Uusi kasvinurkkaus sai myös uuden Nelson Gardenin kasvivalon.

Kaikki saamani lamput ovat ledvaloja ja valittu viherkasviharrastajan tarpeisiin sopiviksi. Polttimot eivät juurikaan kuumia, joten ne voi laittaa melko lähellekin kasvia. Ja mikä parasta, ne ovat paloturvallisia! Näitä lamppuja ei tosin tarvitse laittaa kasveihin kiinni, sillä ne valaisevat tehokkaasti kauemmaksikin. Tämä antoi vapautta lamppujen sijoitteluun ja suurensi yhden lampun valaisemaa pinta-alaa. Kaikki polttimot olivat spottimallisia, joten ne valaisivat vain alaspäin, eivätkä kaivanneet erillisiä varjostimia/ heijastimia.

Philodendron Pink Princess alkoi puskea uutta lehteä heti, kun se sai lisää valoa.

Uusi kasvinurkkaukseni sai monta uutta asukasta loppukesästä ja kasvien leviäminen nurkkauksesta pimeälle olohuoneen lattialle pakotti miettimään niiden yläpuolelle jonkinlaista lamppua. Pienelle tasolle kasvien yläpuolelle mahtui Bauhausista ostettu Eglo Hornwood-pöytävalaisin, mutta ostamani päivänvalolampun (Airam 13W, 4000K, 1560lm, E27) tehot eivät riittäneet valaisemaan niin pitkälle, kun olisi ollut tarve, sillä osa kasveista on aika kaukana lampun paikasta.

Bauhausin Eglo Hornwood- pöytävalaisin sai Nelson Gardenin 18W ja 6500K led- polttimon.

Vpluxilta sainkin valaisimeen Nelson Gardenin led kasvilampun. (18W, 6400K 1600lm E27 kannalla) Polttimo on spotti-mallinen, jolloin kaikki valoteho laskeutuu alaspäin. Mittasin valotehon puhelimeen asennettavan Luminous Meter- applikaation avulla. Airamin päivänvalolampulla alle 1000 luxia oli jo vajaan metrin päässä lampusta. Nelson Gardenin lampulla metrin päässä sain lukemaksi yli 5000 luxia! Lampun alla olevat alocasiat ovat intoutuneet tekemään uutta kasvua. Ihmissilmään polttimon valo näkyy kylmänä valkoisena. Koska valo ohjautuu vain alaspäin, lamppu ei juurikaan häiritse silmää. Polttimon hinta on Vpluxilla 55€.

Alocasia Pink Dragon innostui myöskin tekemään uutta lehteä, kun se sai valoa yläpuolelleen.

Minulla on kukkataso, johon kesän ajan on kajastanut valoa länsi-ikkunasta. Nyt valon määrä on vähentynyt ja kasvit alkoivat oirehtia, vaikka tason yläpuolella oli kattovalaisimessa kolme 180 lumenin kasvivaloa, jotka oli laskettu katosta aivan kiinni kasveihin. Luxeja metrin päässä lampuista ei kuitenkaan enää ollut montaa sataa.

Niinpä sain Vplux Oy:ltä kolme 54W spotti kasvilediä E27 kannalla, jotka antavat sekä punaista että sinistä valoa. Silmään valo näkyy violetin värisenä. Kaikki eivät valon väristä pidä, mutta minua se ei haittaa. Mielestäni jotkin kasvit näyttävät todella kauniilta purppuravalossa. Puna-sininen valo stimuloi kasveja myös kukkimaan paremmin, kuin pelkkää sinistä valoa antavat valaisimet.

Kummituspuu näyttää mielestäni hienolta purppuravalossa.

Valot eivät häikineet silmää ollenkaan, sillä valo tulee spotista suoraan alaspäin, melko pienessä kulmassa. Valoa metrin päässä lampuista oli 3000 luxia. Vähempikin valo olisi ehkä kasvitasolle riittänyt, mutta ainakin kummituspuu lopetti lehtien varistelun saman tien, kun laitoin uudet lamput paikoilleen. Hintaa polttimolla on 55€

54W spotti- ledpolttimoissa on oma ilmastointisysteemi, joka pitää lampun suht viileänä. Lamppu on mustan värinen, mikä itseä miellyttää kovin silmää.

https://www.vplux.fi/fi/product/kasvihuonevalaisin-led-kasvivalaisin-54w/554358

Kasvieni karanteenihuoneessa on vain pimeä pohjoisikkuna, joten siellä on kesän ajan kasvilampun virkaa toimittanut isännän kirkasvalolamppu. Se antoi ihan kivasti lisävaloa, mutta kasvien piti olla aivan kiinni laitteessa. Aamujen hämärtyessä isäntä halusi tietenkin kirkasvalolaitteensa takaisin makuuhuoneeseen. Niinpä karanteenihuoneeseen tarvittiin kattoon ripustettava kasvilamppu. Sainkin Vpluxilta UFO kasvivalaisimen (6500K 4500lm).

Ufo -ledvalaisimen muotoilu on hauska ja sen mukana tuli ripustusketju ja kiinnikkeet kattoon.

Valaisimeen tarvittiin lisäksi maadoitettu virtajohto, joka tuli myöskin Vpluxilta. Sain itse sekunneissa kytkettyä johdon (samanväriset johdot vain yhdistettiin) lamppuun siinä olevilla pikaliittimillä. Valaisin ei kuumia ja on mielestäni hauskan näköinen. Valo näkyy ihmissilmään kylmältä valkoiselta valolta.

Lampusta tulee valo melko laajalle alueelle ja metrin päässä valaisimesta Luminous Meter sanoo olevan reilusti yli 10000 luxia ja parin metrin päässä lampusta on edelleen valoa yli 2500 luxia! Valaisin maksaa 100€, mutta sen voi tehokkuuden takia nostaa korkealle, jolloin se valaisee helposti parin-kolmen neliön alueen. Näin säästyy monen lampun ostamiselta ja lamppujen virittämiseltä.

https://www.vplux.fi/fi/product/kasvihuonevalaisin-led-ufo-50w-6400k/11864

Valo tulee valaisimesta vain alaspäin, joten se ei juurikaan häikäise silmää, vaikka se olisi korkeallakin. Karanteenihuoneessa on tällä hetkellä oikeastaan vain pistokkaita ja niiden juurtuminen on mielestäni nopeutunut uuden valon myötä. Valaisimella on kahden vuoden takuu.

https://www.vplux.fi/fi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *