Huonekasvit

Köynnösvehka pistokkaiksi

Sain aikoja sitten ystävältä köynnösvehkan pistokkaan, jonka tarkemmasta lajikkeesta minulla ei ole tietoa. Kasvi on hauska, sen uudet lehdet ovat vaalean limen vihreitä ja lehdet tummenevat hieman vanhetessaan. Lehdet ovat viulun muotoiset. Kasvi muistuttaa köynnösvehka Golden Violinia, mutten ole varma, onko se se.

Kasvi on kasvanut paljon ja nyt se oli noin metrin korkuinen. Se ei enää mahtunut köynnösvehkanurkkaukseen, jossa korkeutta on rajallisesti. Kasvi onkin ollut olohuoneen lattialla odottamassa siirtoa toiseen paikkaan tai vaihtoehtoisesti latvontaa. Parisen viikkoa olen katsellut kasvia ja lopulta päätin leikata kasvin pistokkaiksi.

Vein kasvin eilen suihkuun, jotta se olisi hyvin nesteytetty ennen leikkaamista. Tänään aamulla desinfioin ensin skalpellin 3%:ssa vetyperoksidissa, jota saa esimerkiksi apteekista. Pidin terää vetyperoksidissa, kunnes se ei enää kuplinut.

Ensin leikkasin varren poikki alhaalta ja jätin emokasviin viisi alinta lehteä. Koska kasvi saattaa alkaa haaroittua leikkauksen jälkeen, leikkasin kasvin melko alhaalta, jotta se myös haarautuisi alhaalta ja kasvaisi tasapainoisen näköiseksi. Leikkasin varren kahdeksaan osaan, joihin jokaiseen jäi yksi lehti. Latvapistokkaaseen jäi lisäksi lehtirulla.

Leikkasin varren aina poikki noin 2cm lehden yläpuolelta. Tämän jälkeen lyhensin pistokkaita alhaalta muutaman sentin verran. Näin jokaiseen pistokkaaseen jäi noin 4- 5cm vartta.

Laitoin pistokkaat juurtumaan perliittiin. Laitoin muovirasiaan perliittiä ja pohjalle parisen senttiä vettä. Upotin pistokkaat perliitiin niin, että ne jäivät hieman vesirajan yläpuolelle. Pistokkaat pääsivät 50W keinovalon alle. Valoa pistokkaat saavat 10 tuntia vuorokaudessa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *