Huonekasvit

Punapunkit

Omissa kasveissani ei ole koskaan ollut punapunkkeja. Onneksi, sillä ne saattavat olla sinnikkäitä tuholaisia. Näillä punkeilla (Flat Mites, Red Spider Mites) ei ole virallista suomenkielistä nimeä, mutta kutsun niitä tässä stoorissa punapunkeiksi.

Punapunkit ovat vihannespunkkia pienempiä, lituskaisia ja punertavia, kahdeksanjalkaisia tuholaisia. Punapunkin selässä on mustat pilkut. Punapunkit viihtyvät lehtien alapinnalla ja vioitus usein näkyy ensimmäisenä lehtien tyvessä ja voi aiheuttaa lehtien tippumista. Vioitus on kasvista riippuen kuparinruskeaa, hopeanharmaata tai mustaa. Lehtiin voi myös ilmaantua röpelöistä kuviota. Punapunkit eivät tee seittiä. Punkit erittävät kasvustoon yhdisteitä, jotka aiheuttavat värimuutokset ja röpelöisen kuvioinnin. Lehdet voivat myös kasvaa epämuodostuneiksi.

Punapunkit lisääntyvät hitaasti. Munasta aikuiseksi punkki kehittyy noin puolessatoista kuukaudessa ja aikuinen yksilö elää noin kuukauden, jona aikana se tekee vain noin 30 munaa. Punapunkki on hyvin pieni ja sen havaitseminen paljaalla silmällä on vaikeaa. 30x suurennuslasi auttaa jo paljon punkkien havaitsemisessa.

Punapunkkeihin tehoaa ainakin pyretriinipohjainen myrkky. Myrkytys täytyy tehdä useamman kerran viikon välein. Myrkkyä pitää sumuttaa lehtien molemmin puolin ja varteen. Myrkyttäessä on hyvä käyttää hengityssuojainta ja kumihanskoja. Saastuneen kasvin naapurikasvit kannattaa myrkyttää samalla kertaa. Myös ruukun pinnat ja kasvin alla olevat tasot pitää pyyhkiä esimerkiksi tolu- tai mäntysuopaliuoksella. Pintakasvupohja kannattaa myös vaihtaa myrkytysten yhteydessä.

Erityisesti punapunkit rakastavat orkideoita, kaktuksia ja posliinikukkia, mutta voivat levitä mihin kasviin tahansa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *