Huonekasvit

Lehtipistokkaita kuningasbegoniasta

Minulla on yksi kuningasbegonia (Begonia rex Putz) Olen tähän asti lisännyt sitä vain jakamalla. Hetki sitten onnistuin katkaisemaan kastelukannuonnettomuuden johdosta (Kannu tippui keskelle kasvia) siitä pari lehteä. Olin jo heittämässä lehdet roskiin, kun muistin, että begonia voi lähteä uuteen kasvuun lehtipistokkaastakin.

Kaadoin kahteen jäätelörasiaan noin 5 cm perliittiä. Ihan multaakin olisi voinut käyttää, mutta itse olen perliitissä onnistunut parhaiten pistokkaiden juurrutuksessa ja pistokkaani mätänevät siinä harvoin. Perliitti on vulkaanista lasia, joka kuumennettaessa turpoaa huokoiseksi ja kevyeksi ja sitä käytetään esimerkiksi kasvupohjan kuohkeuttajana. Laitoin perliittirasian pohjalle vettä reilu pari senttiä. Kapillaari-ilmiö nostaa kosteutta perliitissä ylöspäin pistokkaiden tarpeisiin. Hieman läpinäkyvästä rasiasta näkee vedenpinnan korkeuden.

Tein toiseen lehtipistokkaaseen viillot lehtisuonien poikki. Tämän pitäisi stimuloida juurien kehittymistä ja uuden kasvun alkua. Toiseen lehteen en tehnyt viiltoja, sillä haluan nähdä nopeuttavatko viillot prosessia. Upotin molempien lehtien lehtiruodit perliitin alle niin, että ruodin pää jäi kuitenkin veden pinnan yläpuolelle ja jätin lehtien lavat perliitin pinnalle makaamaan. Laitoin lehtien päälle muutaman pikkukiven painoksi, jotta lehden pysyvät paikoillaan makaamassa.

Nyt huolehdin, että rasian pohjalla on kokoajan vettä parisen senttiä. Rasian laitoin lämpömaton päälle, mikä usein nopeuttaa juurtumista ja kasvuun lähtöä. Pistokkaat saavat valoa Airamin 15,5W 4000K led-polttimosta.

Viikon aikana ei alkanut tapahtumaan vielä mitään, palaan asiaan, kun jotain ehkä tapahtuu joskus…

Edit 10.4.2024 Toinen lehdistä mätäni ja toinen ei ole tehnyt mitään kuukauden aikana. Lisäsin perliittiä hieman lehden päälle ja nostin vesirajaa vähän ylemmäksi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *