Huonekasvit

Liikakastelijan muistilista

Olen itse liikakastelija, mutta olen saanut kasteluasiat hallintaan muutamalla keinolla. Olen kirjoittanut kastelusta aikaisemminkin, mutta tässä vielä kertaalleen lyhyt listaus keinoista, joilla voi vältellä liikakastelua.

Pohjareijällinen ruukku kannattaa valita aina, vaikket olisi liikakastelijakaan. Liika vesi pääsee pois ruukusta reikien kautta, eivätkä juuret joudu lillumaan ruukun pohjalle valuneessa vedessä. Muoviruukkuihin kannattaa tehdä lisäreikiä pohjaan esimerkiksi poralla tai kolvilla. Näin vesi pääsee valumaan esteettömästi pois ruukusta.

Kasvupohjasta kannattaa tehdä vettäpäästävämpi lisäämällä kasvupohjaan perliittiä ja/tai kevytsoraa. Kasvista ja kastelutavoista riippuen perliittiä tai kevytsoraa voi laittaa sekaan puolet tai jopa 2/3. Näin kasvupohja kuivuu nopeammin.

Ruukun aluslautanen kannattaa tyhjentää vedestä noin vartti kastelun jälkeen. Näin liika vesi ei mädännytä juuria.

Saviruukku on liikakakastelijan valinta, sillä se hengittää. Vettä haihtuu kasvupohjan pinnalta, mutta myös ruukun läpi, jolloin kasvupohja kuivuu nopeammin.

Liikakastelijan kannattaa vältellä liian suuria ruukkuja. Ruukku valitaan kasvin juurien mukaan, mutta jos arpoo kahden erikokoisen ruukun välillä, kannattaa valita se pienempi. Pienemmässä ruukussa kasvupohja kuivuu nopeammin kuin isossa ruukussa.

Pitkä- ja kapeanokkainen kastelukannu liruttaa vettä ulos hitaasti. Tällöin kasveille tulee automaattisesti lasketeltua vähemmän vettä.

Kasvupohjaan upotettava kosteusmittari auttaa kastelutarpeen arvionnissa. Mittareita myyvät puutarhaliikkeet ja esimerkiksi Biltema. Kasvia kastellaan, kun mittari menee punaiselle alueelle. Mittari toimii hyvin kookos- tai multapohjaisten kasvupohjien kanssa. Seramiksen tai palmumixin kosteuden arvionnissa mittari ei välttämättä toimi kunnolla. Tällöin kannattaa käyttää esim grillitikkua, jonka upottaa hetkeksi kasvupohjaan. Mikäli tikku kastuu, ei ole vielä aika kastella. Ruukun painosta voi myös arvioida kastelutarpeen. Painavaa ruukkua ei vielä kastella ja kevyttä ruukkua kastellaan.

Lisävalot talvella vähentävät liikakastelun vaaraa. Kasvi käyttää valossa kasvaessaan enemmän vettä kuin lepokaudella, joten liikakastelu on hankalampaa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *