Huonekasvit

Lorahtiko liikaa?

Aina kannattaa valita pohjareijällinen kukkaruukku. Näin liika vesi pääsee ulos ruukusta, eikä jää ruukun pohjalle mädännyttämään kasvin juuria. Itselläni on muutama kasvi umpiruukussa ja näiden kanssa saa olla kastelun osalta varovainen.

Muoviruukkuun voi tehdä lisäreikiä porakoneella, kolvilla, saksilla tai puukolla. Saviruukussa on yleensä niin suuri reikä, ettei lisäreikiä tarvita. Itse en ole juurikaan jaksanut lisäreikiä askarrella ruukkuihin, mutta jos haluat varmistaa, että vesi pääsee hyvin virtaamaan ruukusta, kannattaa lisäreikiä tehdä. Jotkut tekevät reikiä myös ruukun sivuille.

Pohjareijällinen ruukku laitetaan aluslautaselle tai suojaruukkuun. Suojaruukun pohjalle tai alulautaselle voi laittaa pullonkorkkeja, jolloin istutusruukun ja suojaruukun väliin jää kunnollinen ilmatila. Suojaruukun pitäisi olla sen verran istutusruukkua isompi, että niiden väliin jää joka puolella vähintään sentti ilmatilaa.

Kasvupohjasta kannattaa tehdä kuohkeampi lisäämällä kookokseen tai multaan perliittiä ja/tai kevytsoraa. Näin kasvupohja ei ole liian vettäpidättävää ja kastelun kanssa voi olla huolettomampi.

Kaupan kasvupohja on yleensä erittäin vettäpidättävää. Tämä vähentää veden käyttöä viljelmillä ja pitää kasvin kosteana kuljetuksen ja varastoinnin ajan. Kaupan kasvupohja kannattaakin vaihtaa ilmavampaan. Toiset tekevät vaihdon keväällä, mutta koska kasvini ovat yleensä keinovalon alla, vaihdan kasvupohjan heti, kun tuon kasvin kotiin. En pärjää ollenkaan kasveissa valmiina olevan kasvupohjan kanssa, sillä olen taipuvainen liikakasteluun ja tapan kasvini nopeasti, jos en vaihda kasvupohjaa kuohkeampaan.

Mitäs sitten voi tehdä, jos kasvia kastelee liikaa ja kasvupohja on liian märkää? Tässä pari kikkaa, joilla tilannetta voi yrittää korjata ennen kuin kasvin juuret ehtivät mädäntyä.

Jos kyseessä on umpiruukku, voi sitä yrittää varovasti kellistää. Kädellä kannattaa estää kasvupohjan rämähtäminen ulos ruukusta, kun kaadat ruukun vaakatasoon.

Toinen kikka on tampoonien upottaminen multaan puoleksi tunniksi. Tampooni kerää itseensä yllättävän paljon nestettä, joten tämä konsti on oikein toimiva, kunhan tampooneja on tarpeeksi.

Jos ruukussa on pohjareijät, voi kasvin laittaa sanomalehtipinon tai taitellun froteepyyhkeen päälle tunniksi kahdeksi. Välillä voi vaihtaa lehtiä/pyyhettä kuivempaan. Ruukun kellistäminen 45° saa veden virtaamaan ulos ruukusta paremmin.

Lämpö haihduttaa vetää. Kasvin voikin laittaa lattialämmityksen, patterin tai lämpömaton päälle, jolloin vesi kasvualustassa alkaa haihtua nopeammin. Älä kuitenkaan unohda kasvia lämmönlähteen päälle moneksi päiväksi, ettei se kuivu liikaa. 😀

Mikäli juuripaakku on kiinteä, voi sen nostaa kokonaan ulos ruukusta ja kääriä sanomalehteen tunniksi. Yleensä, jos paakun saa nostettua ehjänä ylös ruukusta, on kasvupohja liian tiivis ja/tai juuret ovat kokonaan vallanneet ruukun. Tällöin kasvupohja kannattaa vaihtaa ja/tai juurakko jakaa, tilanteesta riippuen.

Liikaa kasteltu kasvi kannattaa pitää mahdollisimman hyvässä valossa. Pimeässä liikaa kasteltu kasvi kärsii enemmän ja kuolee herkemmin. Suoraan keskipäivän aurinkoon kasvia ei kannata laittaa kuivumaan, ellei se ole tottunut kuumaan auringonvaloon.

(1) Kommentti

  1. anne-maria elisabeth says:

    tais lorahtaa!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *