Huonekasvit

Minipuutarhan kuulumisia

Vajaa vuosi sitten tein pieneen kannettomaan terraarioon minipuutarhan. Laatikon pohjalle laitoin reilu sentin paksuudelta hydrosoraa, jonka päälle laitoin hyttysverkkoa, joka estää hydrosoran ja kasvupohjan sekoittumisen. Tein sorakerroksen salaojaksi liikavedelle, mikäli kastelen terraariota liikaa. Kasvupohjaksi laitoin kookosta, perliittiä, hydrosoraa ja hieman kaarnaa (Orkideamulta). Laitoin kasvupohjaa noin 10 cm ja tein yhteen nurkkaan kasvupohjasta kumpareen.

Kumpareen kylkeen keräsin litteitä kiviä, joista rakensin kiviportaikon kumpareen päälle. Kumpareelle laitoin kuivemmasta pitäviä kasveja, sillä kumpareen päältä kasvupohja kuivuu enemmän kuin pohjalla oleva kasvupohja. Kasveiksi valikoitui kolme pientä aloen alkua, pikkuinen pylvästyräkki ja Crassula swaziensis Variegata.

Alatasolle istutin pienilehtisiä kasveja kuten minikasvuisen siroliuska-aralia Janinen, punalehden, monstera siltepecanan, samettilehden, muulinkultakorva Godzillan, köynnösvehka Brandtianumin ja Oxalis spiraliksen. Sekaan pääsi myös vähän isompaa lehteä tekevä kultaköynnös N`joy.

Keräsin pihaltamme sammalta kasvupohjan päälle. Osan kasvupohjasta peittelin palmumixillä, jossa on pienijakeista kaarnaa, kevytsoramurskaa ja Seramista. Istutin myös sinne tänne pihalta keräämääni keltamaksaruohoa. Lopuksi keräsin pihalta vielä pari kiveä ja pari puunpalasta koristeeksi. Lisäksi hankin matelijoiden vesialtaan yhteen nurkkaukseen. Koristelin altaan samoilla kivillä, joita käytin rinteen portaikoksi.

Keltamaksaruohot kuolivat melko nopeasti istutuksen jälkeen. Nyt yhdessä kohtaa on noussut uutta keltamaksaruohoa muutama verso, mutta muuten taisin menettää maksaruohoni. Punalehden jouduin jo latvomaan kerran, kun se kasvoi niin korkeaksi. Pylvästyräkin leikkuu on myös edessä, sen latva on terran reunoja korkeammalla. Aloet, Crassula, Brandtianum ja muulinkultakorva Godzilla ovat pysyneet oikeastaan ennallaan ilman mitään muutosta. Myös siroliuska-aralian leikkasin ja nyt se alkaakin olla hienosti haarautunut hieman puun näköiseksi. Samettilehteä joudun leikkaamaan jatkuvalla syötöllä, kun se levittäytyy muiden kasvien päälle. Kultaköynnös on kasvanut kovasti ja on nyt lähdössä kasvamaan terran seinää pitkin ylöspäin samoin kuin siltepecana. Odotankin innolla, kun ne saavuttavat seinän yläreunan ja lähtevät kasvamaan riippuen terran ulkopuolelle.

Sammaleille on käynyt talven aikana huonosti. En ole jaksanut sumutella terraa, niin sammalet ovat kuivuneet. Ajattelin kerätä terraan uudet sammalet, mikäli sellaista löytyy pihaltamme. Kasvit ovat kasvaneet ja peittävät osittain jo valon pääsyn kasvupohjan pinnalle. Tämä saattaa vaikuttaa positiivisesti uuden sammalen kotiutumiseen. Mietin myös osittaisen kannen hankkimista terran toiseen päähän, mutta sitten köynnökset eivät pääse kasvamaan reunan yli, kun kansi plokkaisi kasvun.

Sammalen mukana tuli terraan ainakin yksi siira ja hyppyhäntäisiä. Nämä estävät terraarion homehtumisen, sillä ne syövät homeita kasvupohjasta. Kuin ihmeen kaupalla sammalen mukana ei tullut terraan mitään tuholaisia. Kasvupohjaan kasvavia juuria on hauska seurata pleksin läpi ja niitä alkaakin olla jo ihan reippaasti.

Olen lannoittanut terran kasveja miedosti, jotta kasvit eivät aivan intoutuisi jättiläisiksi. Lamppuna terralla on Airamin 15,5w led-polttimo, sillä sen paikkaan eteisessä ei pääse mistään luonnonvaloa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *