Huonekasvit

Mullaton aroidmix Vplux Oy:n tuotteilla

Kaupallinen yhteistyö viljelytarvikkeita myyvän Vplux Oy:n kanssa.

Sain Vpluxilta koekäyttöön mullattoman kasvupohjan aineita. Sain Bionovan kookostiiliä, Atamin hydrosoraa ja pestyä perliittiä.

Yhdestä Bionovan puristetusta kookostiilestä saa vedellä turvottamalla 8-10 litraa käyttövalmista kookoskuitua. Turvotin yhden tiilen pari päivää sitten. Tiili imaisi vajaan viisi litraa vettä ja turpoaminen vei puolisen tuntia. Bionovan kookostiilet on puskuroitu kalsiumilla ja magnesiumilla. Näistä kahdesta sivuravinteesta voi olla puutetta kookoksessa kasvattaessa, vaikka käyttämäsi yleisravinne niitä sisältäisikin. Bionovan kookostiilien kanssa ei tarvitse siis alkuun huolehtia Cal- Mag-lisäravinteesta. Bionovan tiilien kookoskuitu paljastui hyväksi tavaraksi; ilmavaa, tuoksutonta ja hienojakoista. Seassa ei ole mitään kookoskökköjä, vaan tuote on tasalaatuista. Kookosta laitoin sekoitukseeni noin puolet.

Perliitti tuo kasvupohjaan ilmavuutta ja keveyttä. Tuote on kuumennettua vulkaanista lasia, joka on huokoista ja ilmavaa. Jos ei halua käyttää kookosta, voi perliittiä laittaa myös mullan joukkoon esimerkiksi kolmasosan verran. Perliitin huono puoli käytössä on se, että se pölisee kuivana todella paljon ja pussin pohjalle jää usein iso määrä käyttökelvotonta perliittijauhoa. Vpluxilla on asiaan ratkaisu, nimittäin pesty perliitti. Se ei pölise kasvupohjaa tehdessä eikä tuotteen seassa ole pienijakoista jauhoa. Homeet ja sienet sekä bakteerit elävät huonosti perliitissä, mutta pesty perliitti kannattaa kuitenkin säilyttää avonaisessa astiassa. Jos perliitti kuivuu varastoidessa, voi sen kosteuttaa pölisemättömäksi esim runsaalla sumuttelulla ennen käyttöä. Mikäli käytät kuivaa perliittiä, kannattaa käyttää hengitysmaskia tuotetta käsitellessä.

Perliitin lisäksi laitoin sekoitukseeni Atamin hydrosoraa. Tuote paljastui melko puhtaaksi, sitä ei tarvinnut oikeastaan huuhdella ennen käyttöä, vaan sekoitin sen suoraan säkistä kookoksen ja perliitin sekaan. Perliittiä laitoin sekoitukseen reilu neljänneksen ja hydrosoraa vajaan neljänneksen. Hydrosoran tilalta olisi voinut käyttää mitä tahansa kevytsoraa. Itse pidän hydrosoran suuresta raekoosta ja kauniin vaaleanruskeasta väristä. Hydrosora tekee kasvupohjasta ilmavampaa ja nopeammin kuivuvan, mikä saa juuret yleensä viihtymään paremmin. Myös Atamin hydrosoraa Vplux myy valmiiksi pestynä!

Jos haluaa yksinkertaistaa kasvupohjan reseptiä, voi kookoksen sekaan aivan hyvin laittaa pelkkää perliittiä tai pelkkää kevytsoraa, itse olen vain tottunut laittamaan molempia. Kasvupohjaan voi lisäksi laittaa hieman kaarnaa, joka vähän happamoittaa seosta. Kaarnana käytän orkideamulta- nimikkeellä myytävää tuotetta. Kookos- perliitti- hydrosora- kaarna- kasvupohjaa käytän lähes kaikilla kasveillani. Vaihtelen hieman kookoksen määrää sen mukaan, minkä kasvin siihen istutan. Janoisemmille laitan yli puolet kookosta ja kuivan ystäville reilu kolmanneksen. Perliittiä laitan hieman enemmän kuin hydrosoraa ja kaarnaa melko vähän, paitsi Alocasioille ja Anthuriumeille laitan kaarnaa reilusti. Mikäli ei halua käyttää kookosta, voi sen korvata viherkasvimullalla.

Alla linkit tuotteiden luokse:

https://www.vplux.fi/fi/product/cocobrick-bionova-kookoskuitu-kookosharkko-kookostiili/14779

https://www.vplux.fi/fi/product/kasvualusta-hydrosora-atami/13990

https://www.vplux.fi/fi/product/kasvualusta-perliitti/14003

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *