Huonekasvit

Muulinkorvan rönsyn juurrutus vesilasissa

Muulinkorva (Syngonium podophyllum) Red Spot Tricolor on tuli minulle joskus pistokkaana ja sillä oli pari melko pientä lehteä. Olen kokeillut sille huonompaa ja parempaa valoa, mutta kasvi on pysynyt pienenä ja on kasvattanut vain yhtä pitkää rönsyä, jossa on ollut alkuun yksi pieni lehti tasaisin välimatkoin. Alkutalvesta katkaisin jo kymmeniä senttejä pitkän rönsyn poikki niin, että siihen jäi pari lehteä. Lehtien kohdalle alkoi kasvaa lisää lehtiä, kunnes rönsyssä oli kaksi pientä monilehtistä pienokaista.

Rönsy on mansikastakin tuttu pitkä, maansuuntaisesti kasvava varsi/”liaani”, johon maahan koskettaessa alkaa helposti muodostua juuria. Rönsyjen avulla kasvi leviää ympäristöönsä. Joskus rönsyjä tekevät monet muutkin kasvit, kuten muulinkorvat. Kun muulinkorvan rönsy alkoi kasvattaa pikkukasveja, päätin juurruttaa rönsyn ennen pikkukasvin irtileikkaamista. Rönsyn alkupäässä olevaa kasvia en saanut aseteltua, mutta toisen sain upotettua tyveltään vesilasiin, jonka laitoin emokasvin ruukun viereen.

Ei mennyt kuin reilu viikko, niin huomasin rönsyssä juuren alun. Kahdessa viikossa juurta oli jo pari senttiä. Annan rönsyn juurtua kuitenkin vielä hetken aikaa. Kun juuri on useamman sentin mittainen, voi pikkukasvin irrottaa emokasvista esimerkiksi terävällä veitsellä ja istuttaa omaan ruukkuunsa. Yleensä nesteytän kasvin edellisenä päivänä reippaalla kastelulla, jotta irtileikattu pistokas ei niin helposti kärsi nestehukasta. Kun olen irrottanut rönsyn pään, ajattelin yrittää juurruttaa rönsyn alkupään pikkukasvin, mikäli vain saan sen jotenkin aseteltua veteen.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *