Huonekasvit Kukkakaupat

Narsissit kasvavat myös vedessä

Sain ystävältäni eilen joulukukaksi narsisseja, joiden kukkien väristä minulla ei vielä ole mitään tietoa, sillä sipulit ovat vasta lähteneet kasvuun. Kasvi on peräisin Turusta, Kukkamaa nimisestä kukkakaupasta.

Sipuleita on istutuksessa kolme ja ne on aseteltu valkoisen, muovisen ja jalallisen renkaan päälle. Rengas on läpinäkyvässä lasiastiassa pohjalla jalkojensa varassa. Astian halkaisija on noin 12cm ja korkeus noin 17cm. Purkkia koristaa juuttinarulla huolettomasti kiinnitetty paperimassatähti. Asetelma on mielestäni jo nyt todella kaunis, vaikka kukat eivät vielä kukikaan. Kasvu on lähtenyt kuitenkin hyvään kasvuun, joten narsissit saattavat ehtiä kukkimaan jouluksi.

Lasiastiassa on pohjalla muutama sentti vettä niin, että valkoisen renkaan jalat ovat kokonaan veden alla, mutta itse rengas on aivan veden pinnan tasolla. Näin sipulit eivät lillu vedessä, mutta sipuleihin muodostuville juurille on tilaa vedessä, valkoisen renkaan alapuolella. Renkaassa on myös yläpuolella piikit, joiden väliin sipulit saa tukevasti pystyyn.

Ajattelin, etten juurikaan lannoita astiassa olevaa vettä, ellei kukat ala näyttää kovin laiskoilta nousemaan. Vettä lisään, kun vanha vesi alkaa liiaksi vähentyä lasiastiassa. Yritän pitää vesirajan koko ajan valkoisen renkaan tasalla.

Asetin lasiastian olohuoneen pöydälle, melko vähäiseen valoon ja luotan siihen, että kukat jaksavat nousta, vaikka saavatkin vain heikosti valoa. Lasiastia ja rengas ovat uudelleenkäytettäviä, joten kukinnan jälkeen ajattelin kokeilla renkaan päälle myös varastossani olevia narsissin sipuleita. Astia on melko pieni, joten tulppaanit voivat olla liian pitkävartisia tähän astiaan, mutta esimerkiksi hyasinttia siihen voisi myös kokeilla laittaa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *