Huonekasvit

Onnea tuova rahapuu, Crassula ovata

Tällä kasvilla on monta nimeä: Paunikko, rahapaunikko, crassula, paksulehti, paratiisipuu, elämänpuu. Englanniksi sitä sanotaan Jade Plantiksi. Se on vanha ja monelle tuttu viherkasvi, jonka sanotaan tuovan omistajalleen onnea raha-asioissa ja terveydessä. Rahapuulla on pyöreät, paksut, vahapintaiset ja vihreät tai vihreävalkoiset ja punareunaiset lehdet.

Rahapuu on kotoisin Etelä-Afrikan savanneilta. Siksi se sietää hyvin kuivaa huoneilmaa ja kasvupohjaa. Rahapuu onkin todella helppohoitoinen, kunhan vain kastelet sitä tarpeeksi harvoin. Kesällä noin joka toinen viikko ja talvella harvemmin, ellei se ole aivan kiinni lämpöpatterissa tai kirkkaan valon alla. Se ei kaipaa sumuttelua ja selviää melko hämärässäkin. Jos haluat rahapuusi kasvavan, se kannattaa kuitenkin sijoittaa niin valoisalle ikkunalle kuin on vain mahdollista. Kovassa auringonpaisteessa kasvi voi alkaa punertaa, mutta kasvi kestää hyvin paahdetta. Melko matalissakin lämpötiloissa (+5°c) se selviää.

Rahapuu on mehikasvi, joten se varastoi vettä lehtiinsä. Niinpä se selviää pitkiäkin aikoja ilman vettä. Kasteluiden välissä kannattaa kasvupohjan antaa kuivua ihan kuivaksi. Liiassa kuivuudessa rahapuu tiputtelee lehtiään. Samoin käy liikakastelussa. Koska kasvi on erikoisherkkä kosteudelle, se kannattaa istuttaa hengittävään savirukkuun. Kasvupohja kuivuu siinä nopeammin, kuin muoviruukussa, eikä kasvi altistu niin helposti liikamärkyydelle. Kasvi myös kasvaa leveysuunnassa, joten painava saviruukku pitää sen paremmin pystyssä kuin muoviruukku.

Kasvupohja omallani on Wurth imeytysrae. Sitä haen aina Puuilosta. Seramis käy myös vallan hyvin. Mikäli et halua laittaa kasvia mullattomaan, osta hiekansekaista kaktusmultaa ja laita sekaan 1/3 kevytsoraa. Näin kasvupohjasta tulee tarpeeksi vettäläpäisevä.

Mehikasviksi rahapuu voi olla yllättävän nopeakasvuinen. Kasvutahti on kuitenkin niin hidas, että kasvia lannoitetaan vain noin kerran kuussa kesällä. Liika vahva lannoite voi polttaa rahapuun juuret. Vanhana kasvi voi olla metrinkin leveä ja korkea ja sen lehdet voivat kasvaa 10 cm mittaisiksi. Vanhemmiten se tiputtelee jonkin verran alalehtiään, mutta siitä ei kannata pelästyä. Kasvin mehevä varsi puutuu, kun rahapuu saa ikää.

Kasvia voi latvoa, jotta se haarautuu ja kasvu tiivistyy. Rahapuun voi leikata halutessaan vaikka bonsaipuuksi. Pistokkaat leikataan keväällä terävällä veitsellä ja palojen annetaan kuivua pari päivää. Sitten ne tuikataan suoraan kasvupohjaan, joka voi olla hiekansekaista multaa tai esimerkiksi seramista. Kasvi lähtee kasvuun myös lehtipistokkaista. Juurrutuspaikka saisi olla kostea, lämmin ja valoisa. Kasvupohjan pitäisi myös pysyä kokoajan hieman kosteana, mutta ei missään kohdin märkänä. Pieni pöytäkasvihuone onkin pistokkaille erinomainen hankinta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *