Huonekasvit

Pistokas mätänee?

Kaupallinen yhteistyö VpLux Oy:n kanssa.

Itsellä pistokkaat mätänevät aika harvoin. Juurrutan pistokkaat perliitissä Wilma mini vesiviljelmässä tai yksinkertaisessa semihydrossa. Vesiviljelmässä pumppu pumppaa letkuja pitkin vettä vesisäiliöstä juurrutusruukkuihin, joka valuu ruukkujen pohjareijistä takaisin vesisäiliöön. Semihydron rakennan johonkin astiaan, jonka täytän perliitillä ja laitan astian pohjalle vettä. Kapillaari-ilmiö nostaa veden pistokkaiden käyttöön.

Bakteerit elävät perliitissä melko huonosti, joten pistokkaat selviävät yleensä siinä ilman mätänemistä. Paitsi joskus. Silloin tällöin pistokas alkaa mädäntyä ja kokemus on osoittanut, että usein mätäneminen jatkuu, vaikka leikkaat kaiken mädäntyneen osan pistokkaan varresta pois. Yleensä heitän mädäntyvän pistokkaan pois, ellei kyse ole jostain arvokkaammasta kasvista.

On muutama kikka, joilla mädäntymistä voi yrittää estää jo etukäteen. Kasvi kannattaa kastella illalla ja leikata pistokas aamulla, kun kasvi on hyvin nesteytetty. Näin pistokas kestää paremmin kuivattamista. Kuivattamisella tarkoitetaan sitä, että pistokkaan annetaan levätä jonkun aikaa ennen juurtumaan laittoa. Rentovartiset kasvit kannattaa laittaa heti juurtumaan, mutta paksuvartisia kannattaa kuivattaa ainakin sen aikaa, kun leikkauspinnassa on kosteutta tai se vuotaa maitinestettä. Köynnösvehkoja olen kuivattanut muutaman tunnin, peikonlehteä vuorokauden ja tyräkkejä useamman päivän. Mikäli pistokas alkaa nuupahtaa kuivattamisen aikana, pitää se laittaa silloin heti juurtumaan. Silloin kasvi kannattaa myös sumuttaa ja laittaa juurrutusastia ja kasvi kirkkaan muovipussin sisään.

Pistokas kannattaa leikata aina desinfioidulla terävällä veitsellä. Sakset painavat pistokkaan vartta kasaan ja leikkauspinnasta ei välttämättä tule kovin siisti. Epäsiisti leikkauspinta on mielestäni herkempi mädäntymään, kuin sileä leikkauspinta. Itse olen desinfioinut skalpellin terän sytkän liekillä, kuumalla vedellä tai 3%:lla vetyperoksidilla. Sain Vpluxilta koekäyttöön 11,9%:sta vetyperoksidia, jonka olen laimentanut vedellä suhteessa 1 osa vetyperoksidia, 3 osaa vettä. Näin olen saanut aikaiseksi noin 3%:sta liuosta. Pieni pullo tuotetta riittää pitkäksi aikaa. Olen pitänyt terää upoksissa vetyperoksidissa, kunnes kuplinta on lakannut. Vetyperoksidin kanssa kannattaa aina käyttää kumihanskoja ja suojalaseja sekä suojata pöytäpinnat esimerkiksi muovilla.

Jos varotoimista huolimatta pistokkaan varsi alkaa mädäntyä, pitää mädäntynyt osa leikata tarkasti pois. Joskus pistokkaan varren pää tai reunat tummuvat. Tätä ei kannata heti pelästyä. Mädäntynyt osa on tummanruskeaa/mustaa ja pehmeää ja saattaa haistakin pahalta. Kun olen leikannut mädäntyneet osat pois, kastan pistokkaan 3%:en vetyperoksidiin, kunnes kuplinta on lakannut. Annan pistokkaan tämän jälkeen jälleen kuivua ennen juurtumaan laittoa.

Pistokkaat ovat kestäneet vetyperoksidikäsittelyn pääsääntöisesti hyvin, enkä ole huomannut sen vaikuttavan juurtumisnopeuteen millään lailla. Joskus kuitenkin pistokas jatkaa kaikista toimista huolimatta mädäntymistään. Se täytyy vain ilmeisesti hyväksyä.

Linkit tuotteisiin alla:

https://www.vplux.fi/fi/product/vesiviljelyjarjestelma-wilma-mini-8-1-6l-+-airset-+-ajastin/157129

https://www.vplux.fi/fi/product/nestemainen-oxygen-gte-250ml-vetyperoksidi/13380

https://www.vplux.fi/fi/product/kasvualusta-perliitti/14003

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *