Huonekasvit

Pistokkaiden istutusta sateen ropistessa

Kaupallinen yhteistyö Vplux Oy:n kanssa

Koska vettä tuli alkuviikosta kuin aisaa, päätin pysyä sisällä ja mennä kurkkimaan pistokkaiden juuritilannetta. Juurrutan pistokkaita Wilma mini- vesiviljelmässä, jonka sain koekäyttööni Vplux Oy:ltä. Järjestelmä kierrättää letkuilla vettä säiliöstä ruukkuihin, joista vesi palaa valumalla takaisin vesisäiliöön. Kasvupohjana ruukuissa käytän perliittiä ja juurtumisen apuaineena Atamin juuristimulaattoria. Vesiviljelmä, perliitti ja Atami juuristimulaattori on paljastunut tykkikomboksi ja pistokkaat juurtuvat ennätystahtia.

Valona pistokkailla on 50W UFO ledvalaisin, joka on sekin koekäytössä Vplux Oy:ltä. Myös Atamin juuristimulaattori löytyy Vplux Oy:n valikoimasta. Perliitissä en ole onnistunut mädännyttämään kovin montaakaan pistokasta, mielestäni se on kaikkein paras kasvupohja juurtuville pistokkaille.

Nostelin pistokkaita varovasti ylös vesiviljelmän ruukuista katsoakseni niiden juurten tilannetta. Paavonnukkumatti ja ludisiat olivat vasta aloittaneet juurten kasvattamisen ja verililjapuun ja peikonlehden pistokkaat olin vasta upottanut perliittiruukkuihin, mutta moni muu pistokas oli jo istutuskunnossa. Tällä kertaa istutettavaksi pääsivät köynnösvehka Pedatum, keltapunalehdet, palmuvehka Raven, köynnösvehka Red Emerald ja neulavehka.

Ensin valmistin ämpärissä kasvupohjan, jonka laitoin kaikille istutettaville. Seokseen tuli vajaa puolet kookosta ja vajaa puolet perliittiä ja kevytsoraa sekä jonkin verran kaarnaa. Kaarnana käytän kookospohjaisissa mullattomissa seoksissa Kekkilän orkideamultaa. Lisäksi sekoitin kasvupohjaan hieman matokakkaa ensilannoitteeksi.

Ensin etsin kasveille 5 pohjareijällistä muoviruukkua ja leikkasin hyönteisverkosta jokaisen ruukun pohjalle ympyränmuotoisen palan. Näin kasvupohja ei valu veden mukana ulos suurehkoista pohjareijistä. Laitoin verkon päälle ruukun pohjalle kerroksen hydrosoraa salaojaksi. Näin vesi ei jää muhimaan ruukun pohjalle, kun siellä on ilmavaa.

Ennen istutusta puhdistin kasvien juuret enimmistä perliiteistä. Pääsääntöisesti perliitti on helppo poistaa pistokkaan juurista toisin kuin esimerkiksi rahkasammal. Muutamat perliitinmuruset juurissa kiinni eivät haittaa mitään.

Pistokas istutetaan niin, että kaikki juuret jäävät kasvupohjan pinnan alle ja kaikki lehdet varsineen pinnan päälle. Joskus pistokkaan alin lehti lähtee kasvamaan kovin läheltä juuria, jolloin pistokas voi olla vaikea istuttaa niin, että alin lehtivarsi jäisi kokonaan pinnan yläpuolelle. Osittain maan alle jäänyt lehti yleensä kuoleentuu jossain vaiheessa, mutta se ei ole niin vakavaa.

Istutuksen jälkeen vein kasvit suihkuun, missä pistokkaat puhdistuivat lehdille jääneestä kasvupohjasta ja muusta liasta. Suihkussa myös kasvupohja kastuu kunnolla. Suihkun jälkeen annoin kaikille lorauksen merilevävettä ja laitoin kasvit lopulta kasvitelttaan toipumaan. Homebox Vista Medium- kasviteltta on myöskin ollut koekäytössä Vplux Oy:ltä. Teltassa on lämmintä, kosteaa ja valoisaa, joten se on erinomainen toipumispaikka vastaistutetuille pistokkaile. Mikäli ei omista kasvikaappia tai -telttaa, voi kasvin huputtaa kirkkaalla muovipussilla muutamaksi päiväksi istutuksen jälkeen.

Alla linkit Vpluxin tuotteisiin:

https://www.vplux.fi/fi/product/kasvihuonevalaisin-led-ufo-50w-6400k/11864

https://www.vplux.fi/fi/product/kasvatusteltta-homebox-vista/239717

https://www.vplux.fi/fi/product/vesiviljelyjarjestelma-wilma-mini-8-1-6l-+-airset/157129

https://www.vplux.fi/fi/product/atami-bcuzz-root-stimulator-juuriravinne/446

https://www.vplux.fi/fi/product/kasvualusta-perliitti-100l-pesty/10310

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *