Huonekasvit

PlantScraperin läpinäkyvä altakasteluruukku

Kaupallinen yhteistyö viljelytarvikkeita myyvän Vplux oy:n kanssa

Sain koekäyttöön PlantScraperin läpinäkyvän muovisen altakasteluruukun. Koska ruukku on läpinäkyvä, voi sen läpi seurata juurien kasvua ja kuntoa. Ruukussa on kiinni irrotettava korkealaitainen alusastia, johon kaadetaan vesi. Alusastiakin on läpinäkyvä, joten veden tasoa saa seurattua helposti. Alusastia kiinnittyy ruukkuun napakasti, mutta se on silti helppo halutessaan irrottaa esimerkiksi puhdistusta varten. Ruukun alalaidassa on kolo, josta vettä saa lisättyä alusastiaan. Ruukku on halkaisijaltaan 15cm ja korkeudeltaan 15cm. Hintaa ruukulla on 6€.

PlantScraperin ruukkussa on runsaiden pohjareikien lisäksi reikiä myös kyljessä. Reijät ovat pieniä, jotta kasvupohja ei valu reijistä ihan valtoimenaan. Suosittelen kuitenkin ruukun kastelua alakautta, sillä vesi saattaa valua reijistä pöydälle kuljettaen samalla myös kasvupohjaa ulos ruukusta. Reikien tarkoitus on tarjota juurille happea ja tehdä ruukusta nopeammin kuivuvan. Näin juuret viihtyvät paremmin. Ruukussa on pohjassa jalat, jotka uppoavat alusastian veteen. Kapillaari-ilmiö nostaa vettä juurille kasvupohjaa pitkin ylöspäin.

Jos käytät ruukussa multaa tai kookosta, pitää alusastia päästää kasteluiden välissä tyhjentymään ja pitää sitä tyhjänä muutaman päivän/viikon hieman kasvista riippuen. Näin kasvupohja pääsee kuivahtamaan välillä, mikä saa juuret viihtymään paremmin.

Omaan ruukkuuni tein hydrosorasta semihydron. Istutin siihen Philodendron mayoin pistokkaan. Pistokkaalla oli istuttaessa jo hyvät juuret, mikä lisää kasvin selviämisprosenttia semihydroon totutellessa. Kasvupohjana käytin Cannan hydrosoraa, mutta mikä vain kevytsora olisi käynyt tarkoitukseen. Kevytsora kannattaa huuhtoa ennen käyttöä. Sivureikien takia en käyttäisi semihydroon pienirakeista perliittiä, sillä se saattaa valua reijistä ulos. Ruukun voi toki verkottaa laidoilta esimerkiksi hyttysverkolla, jolloin perliitti pysyy ruukussa.

Levitin pistokkaan juuret mahdollisimman väljästi hydrosoran sekaan, jotta niillä on hyvin tilaa kasvaa. Laitoin alusastiaan kaksi/kolme senttiä vettä. En laittanut vielä lannoitetta, vaan annan kasvin kotiutua ruukkuun reilun viikon verran ennen lannoiteveden antamista.

Mikäli läpinäkyvä ruukku ei miellytä silmää, voi alusastian irroittaa ja laittaa ruukun suojaruukun sisään. Tällöin vesi kaadetaan suojaruukun pohjalle. Suojaruukun tulisi olla useamman sentin sisäruukkua isompi, jotta ilma kiertää hyvin ruukkujen välissä ja veden taso on myös helpompi kurkata, kun suojaruukku on isompi. Laitoin oman ruukkuni suojaruukkuun, joten voin alkuun kastella kasvia yläkautta ja vesi valuu reijistä suojaruukun pohjalle. Näin varmistan kasvin riittävän nesteensaannin, kunnes juuret ovat levinneet ruukkuun kunnolla.

Kaikenkaikkiaan ruukku on kestävän oloinen ja sopivan kevyt ja ennenkaikkea näppärä.

Alla linkki ruukun luo:

https://www.vplux.fi/fi/product/itsekasteleva-aroid-pot-15cm/16296

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *