Huonekasvit

Pölyt pois lehdiltä

Kasvien lehdet ja varret keräävät ilmassa olevia epäpuhtauksia ja alkavat ajan myötä näyttää pölyisiltä, jos asialle ei tee mitään. Lehtien yläpinnoille laskeutuu ilmakehästä kaikenlaista, mitä ilmassa kulloinkin leijailee. Esimerkiksi keväällä meidän kotona leijailee katupölyä. Kylpyhuoneessa kasvimme saavat niskaansa hiuslakkaa, jota isäntä suihkii kasvien lähellä päivittäin kuontaloonsa.

Kylpyhuoneemme kasvit joutuvatkin usein suihkuun. Pelkkä lämmin vesi ei hiuslakkaan kuitenkaan tehoa, vaan puhdistusta täytyy tehostaa mikrokuituliinalla, johon olen joskus laittanut tipan mäntysuopaa. Onneksi kaikki kasvini eivät kuorrutu hiuslakalla, joten niiden puhtaanapito on helpompaa. Yleensä vien pienilehtiset, pienet ja tuuheat kasvit suihkuun ja isolehtiset puhdistan kostealla mikrokuituliinalla varovasti pyyhkimällä.

Lähes kaikilla kasveillani on mullaton, kookospohjainen kasvupohja, jossa on kuohkeuttajana kevytsoraa ja perliittiä. Tämä kasvupohja kuivuu melko nopeasti, joten kasvit voi viedä surutta suihkuun ilman pelkoa, että kasvi saa liikaa vettä. Mikäli kasvi on pelkässä mullassa, kasvupohja kuivuu hitaasti ja kasvi altistuu silloin suihkun jälkeen juurimädälle. Ruukku kannattaakin sulkea muovipussin sisälle ennen suihkuun viemistä. Umpiruukussa olevaa kasvia en veisi suihkuun ollenkaan, sillä siellä on muovipussivirityksestä huolimatta vaarana, että ruukkuun lirahtaa vettä, joka jää lillumaan ruukun pohjalle, mädännyttäen juuristoa.

Miksi pölyt sitten kannattaa ottaa pois kasvin lehdiltä. Ensinnäkin pölyisistä lehdistä voi tulla oireita allergikoille eivätkä pölyiset lehdet näytäkään kovin kauniilta. Toisekseen kasvin on vaikeaa yhteyttää, mikäli lehdet ovat pölykuorrutteessa. Pyyhinnän lomassa tulee myös tarkastettua lehdet ötököiden varalta.

Nukkapintaiset kasvit, kuten purppurajuoru eivät yleensä välitä suihkuista, sillä vesi jää helposti muhimaan nukan sisään ja altistaa kasvin esimerkiksi sieni-infektioille. Myöskään pyyhkiminen ei ole nukkapintaisten mieleen, sillä pyyhintä vaurioittaa nukkaa. Nukkapintaisista ja myös piikikkäistä kasveista pölyä voi poistaa varovasti esimerkiksi pehmeällä maalisudilla.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *