Huonekasvit

Puhdistavatko kasvit huoneilmaa?

Huoneilman haitallisia kaasuja ovat esimerkiksi bentseenit kuten ksyleeni, formaldehydi, ammoniakki ja tolueeni. Isoimmat kaasujen lähteet ovat huoneiston rakennusmateriaaleissa ja tavaroissa käytetyt liimat ja muut kemikaalit. Ammoniakkia tuotamme myös itse. Myös ulkoa voi tulla asuntoon haitallisia kaasuja.

Kasveista sisäilman puhdistajana on hieman ristiriitaista tietoa. Nasa on tehnyt asiasta tutkimuksen 80-luvulla. Kasveja laitettiin umpiotiloihin, joihin päästettiin formadehydiä tai bentseeniä. Tilasta mitattiin haitallisen kaasun määrä aloittaessa ja 24:n tunnin päästä. Tulos oli, että kasvit puhdistivat tilasta jopa 90% haitallisesta kaasusta vuorokaudessa. Kasvit siis kokeen perusteella puhdistivat erittäin tehokkaasti huoneilmaa. Tehokkaimpia puhdistajia kokeen mukaan olivat muratti, krysanteemi, gerbera, rönsylilja, saniaiset, anopinkieli, traakkipuut, viirivehka ja kultaköynnös. Kaasujen häviämisessä suuressa roolissa on kasvin juurien mikrobisto.

Myöhemmät tutkimukset ovat kuitenkin päätyneet hieman erilaisiin koetuloksiin. Nasan testissä koe tehtiin umpinaisessa tilassa, jossa ilma ei vaihtunut. Asunnoissa tilanne on kuitenkin toisin. Ilma kiertää ja vaihtuu. Drexelin yliopiston tutkimus vesitti osittain Nasan tutkimuksen perusteella tehtyä johtopäätöstä, että kasvit puhdistavat huoneilmaa. Drexelin yliopistossakin tultiin siihen tulokseen, että kasvit puhdistavat ilmasta haitallisia kaasuja, mutta kuitenkin verrattain hitaasti. Huoneistojen ilma vaihtuu niin nopeasti, etteivät kasvit ehdi puhdistamaan ilmaa samassa tahdissa. Kasveja pitäisi tämän tutkimuksen mukaan olla pienessä kaksiossa tuhansia, jotta haitalliset kaasut katoaisivat. Itse päättelisin tästä, että hyötyä kasveista voisi olla huoneessa, jossa on todella puutteellinen ilmanvaihto.

Vaikka kasvien tehokkuus huoneilman puhdistajana olisikin vähän niin tai näin, kasvit kuitenkin poistavat huoneilmasta tehokkaasti hiilidioksidia ja tuottavat huoneilmaan happea. Runsashappinen ilma pitää mielen vireänä ja aivot tehokkaina. Itsellä kasvit muutenkin lisäävät hyvää mieltä, joten niistä on paljon muuta hyötyä, vaikkei ne ehkä huoneilmaa puhdistakaan.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *