Huonekasvit

Raudanpuute kasvilla

Rauta (Fe) on kasveille elintärkeä hivenaine, jota kasvi tarvitsee läpi kasvukauden. Rauta on isossa roolissa lehtivihreän muodostumisessa, joten raudanpuute näkyy keltaisina tai valjunvärisinä lehtinä. Puutos näkyy ensin uusissa lehdissä, mutta vakava raudanpuute voi kellastuttaa koko kasvin. Puutos voi tehdä toisilla kasveilla myös keltaista raidotusta lehtiin. Yleensä lehtisuonet jäävät vihreiksi ja keltaisuus alkaa lehden keskeltä ulospäin.

Mikäli kasvupohja on emäksinen (pH yli 7) voi raudan imeytyminen häiriintyä. Sama tilanne voi tulla, mikäli kasvupohjassa on kovin paljon muita kivennäisiä ja hivenaineita kuten esimerkiksi sinkkiä tai mangaania. PH pysyy matalampana, kun kasvupohjaan lisää hieman kaarnaa ja happamuutta lisää myös laimennetulla kahvilla kastelu. Useimmat huonekasvit pitävät hieman happamasta kasvupohjasta. Ylimääräiset hivenaine- ja kivennäisjäämät saa vähentymään kasvupohjasta, kun kasvi silloin tällöin käytetään suihkussa ja kasvualusta huuhdotaan runsaalla vedellä. Huomioithan, että kasvin pitää olla pohjareijällisessä ruukussa, jotta sen voi viedä suihkuun.

Liikakastelu ja jatkuvasti märkä kasvupohja voi vaikeuttaa raudan imeytymistä, kun hapen virtaaminen juuriin loppuu. Juuret voivat myös mädäntyä märkyydestä, jolloin kasvin on luonnollisesti vaikea saada mitään ravinteita. Tällöin kastelua pitää vähentää.

Kannattaa tarkistaa, sisältääkö oma lannoitteesi rautaa. Mikäli ei sisällä, voi kasville antaa rautalisää silloin tällöin kasvukaudella. Mikäli kasvin juuret ovat vahingoittuneet, voi rautalisän myös sumutella lehdille mietona liuoksena.

Esimerkiksi lannoitteita ja kasvupohjia valmistavalla Bionovalla on tuote ”The Missing Link”, joka sisältää rautaa. Liuosta löytyy esimerkiksi viljelytarvikkeita myyvän Vpluxin valikoimista. Tuotetta annostellaan tippa litraan vettä, joten aine on hyvin riittoisaa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *