Kukkakaupat Puutarha

Sadonkorjuuta Blokgardeneista

Kaupallinen yhteistyö Blokgarden Oy:n kanssa.

Blokgarden on tamperelainen yritys, jolta voi tilata kesäksi valmiilla taimilla täytettyjä viljelylaatikoita. Laatikot tuodaan alkukesästä pihaan, kasvihuoneeseen, katolle tai parvekkeelle ja ne haetaan syksyllä sadonkorjuun jälkeen pois. Laatikoiden kanssa touhuaminen on helppoa, sillä Blokgarden sovelluksella saa viikottain puhelimeen laatikoiden hoito-ohjeet. Laatikoiden taimet ovat helppohoitoisia ja kestäviä lajikkeita, jotta elo laatikoiden kanssa sujuu laiskaltakin leppoisasti. Kastella on täytynyt tänä kesänä ahkerasti, juuri muuta työtä laatikot eivät ole teettäneet.

Sain Blokgardenilta koekäyttöön viisi erilaista viljelylaatikkoa. Kaikki taimet pysyivät hengissä ja lähtivät hyvään kasvuun alkukesästä. Tuholaisia laatikoihin ei ole juurikaan tullut. Jaloilla seisovat korkeat laatikot saavat myös harvoin etanavieraita.

Samettikukkaa on istutettu joka laatikkoon, sillä ne karkoittavat pois tuholaishyönteisiä. Lisäksi samettikukka maistuu hieman pippuriselle, joten se on oivaa maustetta esimerkiksi kalalle tai salaatteihin. Samettikukkaa on saanut kerätä reilusti koko kesän. Sitä on päässyt myös pieniin maljakoihin ja se onkin paljastunut kestäväksi leikkokukaksi.

Yhteen Blokgarden- viljelylaatikkoon on istutettu erilaisia kaaleja. Ensimmäisen kyssäkaalin sain kerätä reilu viikko sitten. Kyssäkaali pääsee jatkossakin kasvimaalleni kasvamaan. Se on helppo kasvi kasvattaa ja mielestäni hyvän makuinen. Mustakaalia ja lehtikaalia olen kerännyt salaatteihin pitkin kesää. Mustakaaliin eksyi jostain kaalia syöviä vihreitä toukkia, jotka kuitenkin oli helppo kerätä sormin pois kaalia kiusaamasta. Toukkia olen laatikosta löytänyt kymmenkunta. Mustakaalit ehtivät saada toukilta jo hieman osumaa, mutta innostuivat uuteen kasvuun, kun toukat oli kerätty pois kasvustosta.

Toisessa laatikossa on kurkkua, hernettä, samettikukkaa, fenkolia ja mangoldia. Herneet ovat jääneet yli äyräidensä kasvaneiden kurkkujen alle ja niiden sato on jäänyt pieneksi. Sain kurkkuja hieman harvennettua lehtiä poistamalla ja herneet ovat alkaneet taas kukkia. Fenkoli ei ole ihan vielä valmista, mutta mangoldia olen kerännyt salaatteihin koko kesän ajan. Kurkut ovat laatikon kiistattomimmat kuningattaret. Ne ovat kasvaneet suuriksi ja kurkkuja saa kerätä neljästä taimesta useampia joka päivä. Kurkut ovat olleet erittäin hyvän makuisia, kunhan on muistanut kastella viljelylaatikon kunnolla. Kuivassa maassa kasvavista kurkuista tulee kitkerän makuisia.

Kolmas laatikko pitää sisällään tomaattia, basilikaa, timjamia, oreganoa, mangoldia ja samettikukkaa. Tomaatteja kypsyy parin tomaatin päivävauhdilla, mikä on ollut meidän perheelle sopiva tahti. Tomaatit ovat tänä vuonna olleet isoja ja niiden maku lähes tajunnan räjäyttävä. Tomaatit ovat helppohoitoisia pensastomaatteja, jotka vaativat vain vähän hoitotoimia. Mangoldia on saanut kerätä ruuan laittoon koko kesän tasaiseen tahtiin kuten yrttejäkin.

Neljänteen laatikkoon on istutettu mangoldia, pensaspapua, samettikukkaa, fenkolia, timjamia ja basilikaa. Varsinkin basilika on ollut satoisa ja sadonkorjuusta huolimatta kasvaa isohkona pensaana. Fenkoli ei ihan vielä ole valmista, mutta papu on tuottanut monta kourallista syötävää. Mangoldia olen tästäkin laatikosta kerännyt koko kesän.

Viides laatikko on pienempi parvekelaatikko ja siinä on kasvamassa kolme erilaista chiliä: habanero, jalapeno ja Scotch Bonnet. Jalapeno on mieto, mutta kaksi muuta chililajiketta ovat erittäin tulisia. Jalapeno aloitti vasta kukkimisen, mutta habanerot ovat saaneet jo punaista väriä ja Scotch Bonnet chilejä on jo kasvanut, mutta ne eivät ole saaneet vielä väriä poskiinsa.

https://www.blokgarden.com

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *