Köynnöstävät kasvit rakastavat sammaltukikeppejä. Niitä ei ole valmiina tarjolla, joten ne täytyy tehdä itse. Sammalen sijasta voi käyttää karkeaa kookoshaketta. Sekä kookoshaketta että sammalta saa eläinkaupoista ja terraarioliikkeistä. Itselläni oli läjä jostain ylijäänyttä sammalta, joka sai tästä hyvän käyttökohteen.
Sammalen lisäksi tarvitset jotain melko tiheää ja tukevaa verkkoa, josta saa muotoiltua putken. Itse ostin Biltemasta valmiiksi putken muodossa olevaa 100cm pitkää mustaa jyrsijäsuojaa, jotka on tarkoitettu puunrunkojen suojaamiseen. Valmiista verkkoputkesta sammaltukikepin teko oli hyvin helppoa. Verkkoputki maksoi 3,90€.
Verkkoputken sisäpuolelle pitää laittaa jokin tukeva keppi. Puinen keppi maatuu sammalen seassa, joten kannattaa valita metallinen keppi. Löysin K-Raudasta perinteisen vihreän kukkakepin, jolla oli pituutta 120cm. Hintaa kepillä oli 1,30€
Sammalen, verkkoputken ja metallisen kukkakepin lisäksi tarvitsin rautasahan, vahvat sakset ja neljä mustaa, noin 20 cm pitkää nippusidettä.
Aloitin levittämällä sammalen vadille ja kaatamalla sen päälle vettä. Annoin sammalen vettyä muutaman tunnin. Sammaleen kostuessa, sahasin vihreän kukkakepin kahteen 60 cm pitkään pätkään. En äkkikatsomalta löytänyt mistään valmiiksi 60 cm pitkiä kukkakeppejä, siksi ostin 120 cm pitkän kukkakepin ja tein siitä kaksi keppiä.
Leikkasin saksilla verkkoputken kahteen 50cm pitkään osaan. Mikäli tarvitset pidemmän sammaltukikepin, leikkaa verkkoputki halutulta mitalta ja sahaa kukkakeppi noin 10cm pidemmäksi kuin verkkoputki. Kukkakepin verkkoputkesta ulos tulevan pään avulla sammaltukikeppi on helppo asentaa kukkaruukkuun.
Puristelin sammaleesta isoimmat vedet pois ja levitin siitä puolet verkkoputken sisään. Sitten asetin vihreän kukkakepin sammalen päälle niin, että noin 12 cm siitä jäi verkkoputken ulkopuolelle toisesta päästä. Peittelin lopuksi kukkakepin sammalella.
Rutistelin verkkoputkea ohuemmaksi, kunnes putken halkaisija oli noin 5 cm. Ympäröin putken neljällä kireällä nippusiteellä. Lopulta iskin sammaltukikepin köynnösvehkan ruukkuun. Jatkossa kastelen kasvin liruttelemalla osan vedestä sammalkeppiä pitkin. Kostea sammaltukikeppi houkuttelee kasvin ilmajuuria kiinnittymään itseensä ja pitää ilmankosteuden korkeana kasvin ympärillä.
https://www.biltema.fi/vapaa-aika/puutarha/istuttaminen/kasvituet/jyrsijasuojus-100-cm-2000039825
https://www.k-rauta.fi/tuote/tukikeppi-120cm-vihrea-11mmx120cm/6416556105054
Kiitos, ihanasta ohjeesta / vinkistä – ei sitten muuta kuin rautakauppaan
Hienoa, että pidit ohjeesta!
Hyvä ohje, ja yhdyn edelliseen, että verkko oli hyvä löytö. Miten usein sammaltolppaa täytyy kastella ja miten paha se on kasville, jos tolppa pääsee kokonaan kastumaan? Näin myös ohjeen, missä oli ruukkusoraa. Voisiko sitä laittaa sammaleen sisään?
Mä liruttelen kasteluveden sammalkepin yläpäähän, mistä se valuu alas ruukkuun. Kasvin voi viedä myös suihkuun, missä keppi kastuu kunnolla. Sumuttelen keppejä myös lähes aina, kun sumuttelen kasveja muutenkin. Eli saa olla kunnolla märkäkin, ei haittaa. Keppi kuivuu melko nopeasti, joten ei sitä oikein liikaa saa kasteltua. Voihan sinne soraakin laittaa, jos haluaa. Sora kuivuu sammaltakin nopeammin.
Hei kiitos ihan hulluna, juuri tuli sammaleet tilattua tolppaa varten, verkko vain puuttuu. Ja tuo bilteman valmis verkko on täydellinen, ei tarvitse missään kerrostalokämpässä alkaa isoa verkkorullaa säilyttämään! 😀
Juu tuo verkko on kyllä löytö!