Huonekasvit

Saviruukkujen puhdistus

Saviruukkujen pintaan saattaa kerääntyä vaaleaa kalkkisaostumaa, joka saa joidenkin mielestä ruukun näyttämään rumalta. Kyse on yleensä kasteluveden kalsiumista ja lannoitteiden kivennäisjäämistä. Eniten saostumaa tulee yleensä ruukun ylä- ja alareunaan, mutta valkoista voi olla myös ympäri ruukkua. Itse pidän hieman patinoituneista saviruukuista, enkä juurikaan puhdista saostumia.

Jos haluaa haluaa pitää saviruukun kirkkaana, pitää sitä välillä puhdistaa. Helpointa ruukun puhdistus on tehdä ruukkujen vaihdon yhteydessä, kun ruukku on tyhjä. Ulkopinnan puhdistus ja huuhtelu onnistuu myös kasvin kanssa, mutta silloin en suosittele käytettäväksi mitään pesuainetta. Myöhemmin esittelen muutaman luontoystävällisen konstin ruukkujen puhdistamiseksi. Mikäli käytät kalkinpoistoainetta, liota ja huuhtele ruukku lopuksi hyvin pesuainejäämistä.

Oikein pahasti patinoituneen ja vanhan saviruukun puhdistus voi olla mahdoton tehtävä, mutta siistimmäksi ruukun saa monellakin konstilla. Ensinnäkin ruukkua kannattaa liottaa yön yli vedessä ennen puhdistustoimiin ryhtymistä. Tämä liottaa jo osan kalkkisaostumista. Älä luonnollisestikaan liota ruukkua, jos siinä on kasvi. Kalkkisaostumaa ei pidä sekoittaa homeeseen. Home irtoaa ruukun pinnasta tiskiharjalla, mutta kalkkisaostuma on hankalampi irrottaa. Työvälineeksi kannattaa valita hankauspesin. Liotuksen jälkeen saviruukku käydään kauttaaltaan läpi hankauspesimellä.

Ensimmäiseksi testasin ruukun pesemiseen ruokasoodaa. Kaadoin soodaa hankauspesimeen ja hinkkasin ruukun ulkopinnan huolellisesti. Annoin aineen vaikuttaa 10 minuuttia, hinkkasin lisää ja lopuksi huuhdoin ruukun ja annoin sen kuivua. Pesutulos ei ollut paras mahdollinen, vaan ruukkuun jäi valkoisia rantuja.

Seuraavaksi otin jääkaapista puolikkaan sitruunan ja hinkkasin ja puristelin sitruunaa ruukun ulkopintaan. Annoin sitruunamehun vaikuttaa 10 minuuttia ja hinkkasin ruukun hankauspesimellä. Lopuksi huuhdoin ruukun juoksevan veden alla. Ruukun kuivattua siinä oli kuitenkin vielä hieman valkoista raitaa.

Kolmantena aineena käytin valkoviinietikkaa. Väkiviinaetikkakin käy, meillä sattui vain olemaan valkoviinietikkaa kaapissa. Kaadoin hankauspesimeen etikkaa ja hinkkasin sillä ruukkun joka puolelta. Annoin etikan vaikuttaa 10 minuuttia ja pesin ruukun juoksevan veden alla hankauspesimellä. Kuivuttuaan ruukku oli oikein puhdas, eikä valkoisista rannuista ollut tietoakaan.

Voiko kalkkiutumista jotenkin sitten välttää? Mikäli hanavesi on kovaa, eli siinä on paljon kalsiumia ja muita kivennäisiä, ruukkujen ulkoreunat värjäytyvät, ellet hanki vedensuodatinta, joka poistaa vedestä kivennäisiä. Väitetään, että seisoneessa vedessä olisi vähemmän kalsiumia, kuin tuoreessa vedessä. Tämä ei kuitenkaan pidä paikkaansa. Kalsium ei ole haihtuvassa muodossa vedessä. Esimerkiksi kloori haihtuu pois, kun vettä seisottaa, mutta kalsiumille ei seisottaessa tapahdu mitään.

Kalkkiutumista saattaa vähentää se, että ruukku liotetaan vuorokauden ajan vedessä ennen käyttöönottoa. Jotkut öljyävät ruukun ulkopinnan ruokaöljyllä, jolloin kalkkiutumista ei pitäisi tulla ulkopintaan ollenkaan. Öljynä voi käyttää mitä vain öljyä tai vaikka väritöntä kenkälankkia. Käsittely tosin taitaa tukkia saviruukun huokosia ja ruukun hengittävyys kärsii, mutta jos kalkkisaostumat häiritsevät, kannattaa öljyämistä kokeilla.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *