Huonekasvit

Suljetun kasviterraarion kuulumisia 2

Teetätin kasviterraarioni kanneksi kolme lasia, joilla terran saa suljettua ilmatiiviisti. Kannen virkaa aikaisemmin toimittaneet muovinpalat eivät olleet tiiviit ja terraa joutui sumuttelemaan joka ilta, jotta kosteusprosentin sai pidetty korkeana. Nyt lasien tulon jälkeen, en ole sumutellut terraa kertaakaan parin viikon aikana ja kosteusprosentti on noin 80%.

Muutama kasvi ei kotiutunut terraarioon. Pieni kannukasvi, begonia Rex, marmorimaija ja Impatiens velveteä kuolivat melko nopeasti istutuksen jälkeen. Muut kasvit ovat viihtyneet todella hyvin ja ovat kasvaneet, joten kuolleiden tilalle olen laittanut ainoastaan kaksi pientä ja vaaleanpunaista pilkkulehteä. Joitakin ilmakasveja olen myös terrasta poistanut muiden kasvavien kasvien tieltä.

Olen joutunut leikkaamaan pienemmäksi hienohelmaa, murattia, herttaköynnösvehkaa ja vaniljaorkideaa. Myös muulinkorva pitää leikata kohta matalammaksi.

Useampi ilmakasvi on lähtenyt kukkimaan terran sisällä ja ostamani ruskeaksi mennyt sammal on alkanut paikkapaikoin vihertää. Saattaa olla, ettei minun tarvitsekaan kerätä takapihalta enempää vihreää sammalta ensi kesänä, kuten olin suunnitellut.

Ostin terraan isosukkulamatoja syömään harsosääskien toukkia. Harsosääsket ovat kadonneet täysin ja ovat pysyneet poissa. Hankkimani hyppyhäntäiset taas ovat pitäneet homeet poissa terrasta.

Jonkin sortin mustesieniä terraan ilmaantuu sinne tänne. Olen poistanut sienet sitä mukaa, kun ne ilmaantuvat, jotta itiöt eivät pääse vallan villisti leviämään terrassa. Sieniä on kuitenkin noussut aika harvoin, joten en ole niistä kovin huolissani.

Korkea ilmankosteus terrassa huurustaa terran lasit. Olenkin ostanut Anti-Fog- nestettä, joka levitetään lasin sisäpintaan ja huuru pysyy poissa. Aineen vaikutusaika paljastui harmillisen lyhyeksi ja huuru pysyi poissa noin kaksi vuorokautta. Otan siis etsintään jonkin uuden aineen, jotta lasin saisi pidettyä kirkkaana. Tällä nykyiselläkin aineella saan lasin kirkkaaksi esimerkiksi valokuvaamisen ajaksi, mutta jatkuvassa käytössä aine on liian työlästä käyttää.

Lannoittanut olen terran kasveja kaksi kertaa kolmen kuukauden aikana miedolla lannoitevedellä. Lannoitteena käytin Green Caren Puutarhan Kesää.

Kaiken kaikkiaan kasviterraarion hoitaminen on todella helppoa. Nyt kun terraario on tiivis, sitä ei tarvitse kostuttaa/ kastella. Hyppyhäntäiset hoitavat homeet ja huonoksi menneet kasvinosat. Nopeita kasvajia voi leikata ja kosteusmittarista seurata kosteusprosenttia, mitään muuta ei oikeastaan tarvitsekaan tehdä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *