Puutarha

Takapihan tuholaistilanne on hyvä

Tänä kesänä takapihan kasvit ovat hyväkuntoisia siihen nähden, että hellettä on piisannut, vettä ei ole juurikaan satanut ja olen ollut laiska kastelemaan. Kukkapenkit ovat olleet vesivajeessa, sillä olen jaksanut kastella lähinnä kasvimaita. Kasvien hyvä kunto johtuu siitä, että tuholaisia on ollut takapihalla tänä kesänä kovin vähän.

Sinikuunliljoissa on muutamia etanan tai lehtokotilon tekemiä reikiä, mutta suurin osa lehdistä on vioittumattomia, sillä etanoita ja kotiloita on ollut pihassa todella vähän tänä vuonna.

Vähäisten sateiden johdosta etana- ja kotilotilanne on erittäin hyvä. Keväällä keräsin satakunta kotiloa takapihalta, nyt kesällä niihin ei ole kovin usein törmännyt, vaikka olen mennyt illalla sateen jälkeen tilannetta ulos tarkastelemaan taskulampun kanssa. Etanoita en ole nähnyt ollenkaan. Siihen syynä on ilmeisesti viime kesänä takapihalle kasteluveden seassa levittämäni sukkulamadot, jotka loisivat etanassa. Ne eivät loisi kotilossa tai espanjasiruetanassa, mutta ovat tyhjentäneet pihan muista etanoista lähes kokonaan. Espanjansiruetanoihin en ole pihassani törmännyt.

Kirvatilanne on takapihalla erinomainen. Olen kolmena- neljänä kesänä ostanut takapihalle kaksipistepirkkoja ja olen saanut niillä pahan kirvaongelman kuriin. Etupihan omenapuu on ainut kasvi, joka on kirvojen valtaama, muuten niitä ei ole juurikaan missään. Joskus näen jossain kasvissa kirvoja, mutta parin päivän sisällä ne ovat aina kadonneet parempiin suihin. Leppäkerttuihin ja kakspistepirkkoihin törmää pihalla jatkuvasti. Olenkin siirrellyt niitä löytäessäni etupihan omenapuuhun kirvoja vähentämään.

Etupihan omenapuu on aivan täynnä kirvoja, muualla niitä ei oikeastaan ole näkynyt ollenkaan.

Myös kilpikirvat olen saanut katoamaan takapihalta tuhohyönteisillä. Ostin kolme vuotta sitten amerikanleppäpirkkoja, jotka tehoavat kilpikirvoihin, joita ei ole sen jälkeen pihassa näkynyt.

Jauhiaisia ei myöskään takapihalla ole tänä vuonna. Parisen vuotta sitten tilasin takapihalle Swirskii- petopunkkeja, jotka tehoavat jauhiaisten lisäksi ripsiäisiin. Kumpaiseenkaan tuholaiseen en ole sen jälkeen pihassa törmännyt, tosin ripsiäiset ovat niin pieniä, ettei niitä välttämättä havaitse pihan kasveista kovin helposti.

Vihannespunkkeja ei takapihalla ole ollut koskaan, ainakaan niiden seittiä ei ole ollut missään näkyvillä. Myöskään äkämäpunkkeja ei ole marjapensaissa ollut.

Kasvimaalla luulin ensin, että asialla ovat etanat, kun kaaleihin alkoi ilmaantua reikiä. Levitin kasvimaalle Ferramol-torjuntarakeita, mutta reikiintyminen on jatkunut. Niinpä tulin siihen tulokseen, että asialla ovat kaalikoin toukat. Toukkia löytyikin lehtien alapinnalta. En ole vielä keksinyt niihin muuta häätökonstia kuin niiden kerääminen käsin. Myrkyttämään en halua ryhtyä. Ensi kesänä laitan kasvimaalle keväällä harson, jolloin kaalikoi ei pääse lisääntymään kasvustossa. Tänä vuonna joudun vain hyväksymään, että kaalit ovat reikäisiä.

Mitään myrkytyksiä en ole tehnyt enää muutamaan vuoteen ja nyt alkaa näyttää siltä, että petohyönteiset ovat lisääntyneet pihassa hyvin ja onnistuneet talvehtimaan. Aikaisemmin myrkyttelin tuholaislöydöksiä. Ongelma myrkytyksessä on, että myös petohyönteiset kuolevat myrkyn voimasta ja tuholaisongelma usein palaa takaisin entistä pahempana.

Takapihamme on aidattu, joten jänikset ja muut isommat elukat pysyvät poissa pihasta. Myyriä ei pihassa ole näkynyt, kiitos siitä kuulunee koirallemme, joka kenties hajullaan pitää myyrät poissa.

Hyönteisiä syöviä eläimiä voi myös yrittää houkutella pihaansa. Siilit, lepakot ja pikkulinnut syövät paljon hyönteisiä ja nilviäisiä. Siilejä ja lintuja voi houkutella pihaan niitä ruokkimalla. Meillä on pihassa vesiallas, joka houkuttelee eläimiä juomaan pihaan.

Petohyönteisiä myy Biotus Oy

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *