Huonekasvit

Tyräkin latvominen

Ostin jokin aika sitten tyräkin, jonka tarkempaa lajiketta en ole saanut vielä selville. Tyräkin sivuvarret olivat pidemmät kuin keskivarsi, mikä sai kasvin mielestäni näyttämään hieman epätasapainoiselta ja oudolta.

Tyräkki haarautuu leikkuukohdasta, joten leikkaamalla kasvista saa tuuheamman ja tukevamman. Tyräkki kannattaa leikata siis kohdasta, josta haluat kasvin haarautuvan. Oman tyräkkini varret ovat kolmesivuisia, joten se tekee yleensä kolme haaraa leikkauskohtaan.

Katkaisin sivuvarret melko alhaalta, jotta kasvi kasvaisi tuuheaksi heti alhaalta alkaen. Leikkasin joka varren hieman eri korkeuksilta, jotta kasvista ei tulisi liian symmetrinen. Keskimmäistä vartta en leikannut, sillä se oli jo valmiiksi haaroittunut. Jatkossa ajattelin latvoa keväisi tarpeen mukaan, jotta kasvista tulisi leveä ja tuuhea.

Leikkasin varret terävällä ja puhtaalla skalpellilla. Mikä tahansa puhdas ja terävä veitsi käy. Tyräkin maitineste on myrkyllistä, joten käytin kumihanskoja operaation ajan.

Kaadoin ennen leikkaamista valmiiksi sumupulloon kylmää vettä. Kun leikkuupinnat sumuttaa kylmällä vedellä, maitinesteen valuminen loppuu. Annoin pistokkaiden kuivua muutaman päivän ennen juurruttamista. Tämä vähentää mädäntymisen vaaraa. Laitoin pistokkaat juurtumaan perliittiin noi parin sentin syvyyteen.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *