Huonekasvit

Variegata peikko sai isomman ruukun

Värivirheellinen peikonlehteni saa ympäri vuoden keinovaloa 54W led spotista. Kasvi on viihtynyt hyvin vaikkei auringonvaloa saakaan. Kasvi on puskenut uusia lehtiä tasaiseen tahtiin ja viimeisimmässä lehdessä oli jo muutama reikäkin. Värivirhettä kasvilla on juuri sopivasti joka lehdellä. Vielä vuosi sitten sillä oli vain pari hassua lehteä.

Peikonlehdellä oleva sammalkeppi on jäämässä kasville lyhyeksi, joten sen vaihto alkoi olla ajankohtainen. Löysin autotallista vihreän muovipäällysteisen metallikepin, jonka ajattelin vaihtaa sammalkepin tilalle. Kasvi alkaa myös kohta osua yläpuolellaan olevaan kasvivalaisimeen, jota ei saa nostettua ylöspäin katon tullessa vastaan. Minulla onkin kohta vain kaksi vaihtoehtoa, eli latvoa kasvi lyhyemmäksi tai keksiä sille uusi paikka. Vielä en ole saanut päätettyä kummin toimin.

Kasvia eilen kuvatessani, sain sen heti kaatumaan, sillä isot lehdet tuovat kasvin latvaan painoa ja muoviruukku menee kumoon herkästi. Niinpä kaivoin varastosta ison saviruukun, johon ajattelin peikonlehden siirtää. Juuriakin oli aikalailla ruukku täynnä ja kaatuiluherkkyyden takia ajattelin hoitaa ruukunvaihdon heti pois päiväjärjestyksestä.

Laitoin saviruukun muutamaksi tunniksi vedellä täytettyyn vatiin vettymään ennen istutuspuuhia. Kuiva saviruukku saattaa muuten imaista kaiken veden kasvupohjasta heti istutuksen jälkeen. Saviruukku hengittää, mikä on hyvä minunlaiselle liikakastelijalle, sillä kasvupohja kuivuu nopeammin kuin muoviruukussa. Saviruukun ison reiän tukin kahdella hyönteisverkon palalla.

Koska helposti kastelen liikaa, tein melko karkean kasvupohjan, johon tuli kolmasosa kookosta ja kaksi kolmasosaa perliittiä, kaarnaa ja hydrosoraa. Kaarnana käytin Kekkilän Orkideamultaa happamoittamaan hieman kasvupohjaa. Sekoitin kasvupohjan sekaan muutaman lusikallisen matokakkaa ensiravinteeksi.

Istutuksen jälkeen vein kasvin suihkuun, jotta kasvupohja kastui kunnolla ja lehdet ja ilmajuuret saivat kosteutusta. Jätin kasvin kylpyhuoneen lattialämmityksen päälle vuorokaudeksi toipumaan, kunnes nostin sen paikoilleen. Koska kasvi on keinovalon alla, varsinaisen lannoituksen aloitan parin viikon päästä uudelleenistutuksesta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *