Huonekasvit

Vermikuliitti, mitä se on?

Vermikuliitti on louhittua savimineraalia, joka 300:an asteeseen lämmitettynä turpoaa jopa 20 kertaiseksi. Koska se on erittäin huokoista, sitä käytetään esimerkiksi nesteiden imeytysaineena, eristeenä rakennusteollisuudessa ja täyteaineena maaleissa, tasoitteissa ja muoveissa sekä maanparanteena maataloudessa ja kasviteollisuudessa. Eniten vermikuliittiä tuottavat maat ovat Etelä-Afrikka, USA, Kiina, Venäjä ja Brasilia.

Kasvien viljelyssä käytetty vermikuliitti on kellertävää, vihertävää, hopeista tai ruskeaa, kiiltäväpintaista, kevyttä ja kulmikasta raetta. Se on myrkytön, hajuton ja antibakteerinen aine, joka huokoisuutensa ansiosta kuohkeuttaa kasvupohjaa. Vermikuliitti voi imeä itseensä valtavan määrän vettä, joten se pidentää kasvien kasteluväliä. Sitä voi laittaa kasvupohjaan esimerkiksi kolmasosan. Mitä kosteammasta kasvi tykkää, sitä enemmän vermikuliittia voi laittaa.

Enkelinsiiven pistokas sai kevyen ja täysin mullattoman kasvualustan. Laitoin siihen perliittiä, vermikuliittia, kookosta suhteessa 2:1:2. Salaojaksi laitoin reilun kerroksen hydrosoraa.

Kuivasta pitäville kasveille kannattaa laittaa vähemmän vermikuliittia ja vaikka noin puolet perliittiä tai kevytsoraa kasvupohjan joukkoon, jotta kasvualusta ei olisi niin vettä pidättävää. Vermikuliitin voi myös korvata Seramiksella, joka on myös hyvin imukykyistä.

Laitoin vermikuliittia myös katteeksi kasvualustan päälle. Oletettavasti kyllä, melko nopeasti kate sekoaa perliittiin ja kookokseen kasteluiden yhteydessä.

Täysin mullattomaankin viljelyyn vermikuliitti soveltuu, joko yksinään tai osana mullatonta sekoitusta. Hyviä parivaljakkoja vermikuliitin kanssa ovat kevytsora, lecasora, ruukkusora tai perliitti. Lisäksi voi laittaa esimerkiksi kaarnaa. Vermikuliitti on pienijakoista ja kevyttä, se saattaa lähteä erottumaan muista kasvupohjan aineksista ajan kanssa. Parhaiten vermikuliitti toimii yksinään.

Erityisen hyvää tavaraa vermikuliitti on siementen idätyksessä. Se sitoo itseensä lämpöä, jolloin siemenet saavat hyvin lämpöä itämiseen. Vermikuliitti myös läpäisee hieman valoa, jolloin siemenet saavat valoa jo itämisvaiheessa. Myös pistokkaiden juurrutukseen vermikuliitti soveltuu hyvin. Kevyt vermikuliitti helpottaa juurien kehitystä, luomalla kuohkean ja hapekkaan kasvupohjan. Katteena se vähentää härmää.

3 litraa vermikuliittia maksoi Tampereen Pavunvarressa 5 euroa.

Vermikuliitissa on kivennäisiä, kuten magnesiumia ja rautaa, joita se kasvupohjaan laitettuna luovuttaa kasvien käyttöön saaden ne piristymään. Myös leikkokukat voi laittaa maljakkoon, joka on täytetty vermikuliitilla ja vedellä. Väitetään, että kukat pysyvät siinä kauemmin nätteinä, mutta itse en ole tätä kokeillut vielä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *