Puutarha

Vierailu Strömsössä

Tehtiin isännän kanssa kolmen päivän minilomavisiitti Vaasaan. Samalla kävimme vierailulla Strömsössä, 1852 rakennetulla kartanolla, jossa ohjelmaa Strömsö kuvataan. Sisälle kartanoon emme päässeet, mutta pihaamaallakin riitti monenmoista katsottavaa. Lisäksi kurkimme kartanon ikkunoista sisään ja bongasimmekin monta tavaraa ja koristetta, joiden valmistuksen olimme nähneet televisiosta.

Strömsö sijaitsee 10 kilometrin päässä Vaasan keskustasta lähes meren rannalla. Kartanon pihan vieressä olikin suosittu uimaranta. Itse piha ei ollut mitenkään suunnattoman suuri; olin kuvitellut päässäni alueen suuremmaksi. Katsottavaa kuitenkin piisasi yllin kyllin, vaikka piha ei mahdottoman iso ollutkaan.

Pihapiirissä oli useita eri rakennuksia, jotka kaikki oli maalattu ihanalla punamultamaalilla. Rakennukset olivat hyvässä kunnossa ja istutukset ja nurmikot siistejä.

Parhaiten ehkä mieleen jäi yllä olevan rakennuksen seinä, joka oli täynnä linnunpönttöjä. Seinälle oli kiinnitetty puunrunkofiguuri, jonka oksille pöntöt oli ripustettu kuin puun lehdiksi. En huomannut jäädä seuraamaan, oliko pöntöissä asukkaita. Lintujen lisäksi pihalla oli huomioitu myös hyönteiset ja niille oli tehty hieno iso ötökkähotelli, jossa on lymypaikkoja hyönteisille. Myös lepakoille oli tehty pesälaatikko yhden talon kattoräystään alle.

Yhdessä piharakennuksessa oli hienot koristeet ovien päällä. Rakennuksen ympärille kivijalan viereen oli tehty kauniita kukkaistutuksia. Erilaisia kukkaistutuksia oli lisää monessa paikassa pihamaalla. Nurmialueita oli jonkin verran, mutta pihaa halkoivat ja istutuksia ympäröivät leveät sorakulkureitit.

Hauska suksista tehty aita oli meille teeveestä tuttu. Sukset oli kiinnitetty värijärjestyksessä poikkipuihin ja ne olivat iloisesti eri mittaisia. Itse olisin poistanut suksista siteet, niin aita olisi ollut siistimpi. Toisaalta niiden irroittamisessa olisi ollut aikamoinen työ. Ensin mietin, että sukset olisi voinut myös maalata, mutta toisaalta niistä oli hauska lukea suksivalmistajien nimiä: Karhu, Peltonen, Järvinen ja Atomic hallitsivat tätä rivistöä.

Hyötypuutarha oli suojattu aidalla, joten sinne ei pääse tihulaisia, kuten jäniksiä tai peuroja. Kasvimaita oli tehty esimerkiksi autonrenkaista ja ne oli ympäröity soralla, jolloin niiden siistinä pito oli helppoa. Hyötypuutarhaan johti kauniisti ruostunut portti ja sen takana nökötti ruosteenruskea kasvihuone.

Osittain tiilirakenteinen kasvi-/ kesähuone oli herttainen. Voisin kuvitella, että tiiliseinä varastoi päivällä lämpöä itseensä ja lämmittää näin kasvihuonetta iltaisin ja öisin. Yllä olevan kuvan alareunassa hajonnut turkoosi ruukku todistaa, ettei siellä menekään aina niinkuin Strömsössä.

Yksi kukkapenkki oli ympäröity puupölleillä. Keskellä istutuksia seisovat ovenkarmit, joiden läpi katsoessa tuntui kuin olisi katsellut maisemataulua.

Kaunis kukkapenkki koristi punamullalla maalatun aidan vierustaa. Punainen väri luo kauniin taustan vihreille kasveille. Aidassa roikkumassa oleva ruukkukranssi ja aidanraoista kurkkiva, aidan taakse istutettu pensas saivat aitaan hieman eloisuutta ja kukkapenkin näyttämään runsaalta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *