Huonekasvit

Vinoon kasvaneen köynnösvehkan uudelleenistutus

Leikkasin muistaakseni noin reilu vuosi sitten köynnösvehka Jose Buonon varren matalaksi, kun kasvi oli päässyt amppelissaan liian korkeaksi. Kasvi lähti nopeasti leikkaamisen jälkeen uuteen kasvuun ja alkaa olla taas melko kookas. Kasvilla on paksu ja tanakka varsi ja isoimmilla lehdillä tässä omassa on mittaa reilu 40cm. Isommaksikin lehdet voivat tulla. Lehdissä voi olla valkoisia läikkiä, mutta minun yksilössä valkoista on hyvin vähän. Maltillisesta kuvioinnista huolimatta kasvi on yksi lemppareistani.

Vuoden takaisen leikkuun jälkeen uusi kasvu lähti luonnollisesti varresta sivulle päin. Myös kasvilla ollut lamppu oli hieman sivussa ja kasvi lähtikin kasvamaan aika lailla vinoon. Paksuilla ja isoilla lehdillä on painoa ja kasvi oli muoviruukussa. Muuton myötä kasvi otettiin pois amppelista ja se pääsi hyllylle, niinpä kasvi alkoi kaatuilla. Muutaman kerran olen putsannut kasvupohjaa lattialta, kun ruukku on hypähtänyt pois paikoiltaan. Viimeinen kaatuminen oli toissapäivänä vasta imuroidulle lattialle.

Päätin lattiaa siivotessa, että nyt oli viimeinen kerta ja niinpä mietin kaatuiluun jotain ratkaisua. Ensin mietin saviruukkua, joka ei kaatuisi niin helposti kuin muoviruukku, mutta ajatus raskaasta isosta saviruukusta ei innostanut. Lopulta päädyin edellistä ruukkua isompaan muoviruukkuun ja kasvin oikaisemiseen pystympään asentoon.

Minulla oli kaksi hieman erikokoista Elhon mustaa muoviruukkua. En osannut päättää, kumpaan ruukkuun kasvin laitan. Otinkin Jose Buonon pois vanhasta ruukusta ja päätin vasta juurien koon perusteella uuden ruukun koon. Juuria oli aikaslailla ruukunpohjan täydeltä, joten päädyin isompaan vaihtoehtoon. Ruukun pohjaan olisi voinut porata tai kolvata lisää reikiä, mutta itse en jaksanut ja päätin tulla toimeen olemassa olevilla reijillä.

Sulloin juuripaakkua hieman vinossa uuteen ruukkuun, jotta Jose Buonon varsi kohoaisi mahdollisimman pystysuorassa ylöspäin. Sainkin kasvin oikenemaan oikein hyvin. Istutin kasvin hieman syvempään, mitä se aikaisemmin oli ollut, niin sain kasvin istutettua melko tukevasti. Kasvupohjana käytin kookos-perliitti-hydrosora- kaarna- sekoitusta, jossa kookosta on noin puolet ja muita aineita puolet. Kookoksen tilalta olisi voinut käyttää myös viherkasvimultaa. Perliitti ja hydrosora tekevät kasvupohjasta ilmavamman ja näin juuret viihtyvät kasvupohjassa paremmin.

Istutuksen jälkeen vein kasvin suihkuun, pesin lehdet ja kastelin kasvupohjan kunnolla. Kuivuttuaan kasvi pääsi takaisin paikoilleen olohuoneeseen ja wau, se ei kaatunut, kun kuljin sen ohitse!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *