Huonekasvit Puutarha

Virginiantupakat alkoivat kukkia

(Tupakka sisältää nikotiinia, joka on vahvasti addiktoiva alkaloidi, enkä suosittele sen käyttöä missään muodossa kenellekään.)

Laitoin virginiantupakat kasvamaan loppukeväästä, kun isäntä sai päähänpiston, että haluaa oppia tekemään nuuskaa. Parempi aika kylvämiselle olisi ollut alkukevät, mutta onnistui niiden kasvatus vähän myöhässäkin. Tupakat pääsivät hieman ennen juhannusta ulos ruukuissa ja niiden kasvu on ollut nopeaa. Nyt kasveilla on korkeutta noin 120 cm.

Istutin tupakantaimet kookokseen, jonka sekaan laitoin hieman perliittiä, kaarnaa ja hydrosoraa. Koska kasvit tulivat ulos aurinkoon ja tiesin kasvien kasvavan kookkaiksi, tein vettäpidättävän kasvupohjan ja laitoin siihen paljon kookosta. Laitoin ruukut muovilaatikoihin, jotta sadevesi kerääntyy laatikoiden pohjalle, eikä kasveja tarvitse kastella niin usein. Olen lannoittanut tupakkeja aina, kun kastelen ne. Käytössäni on ollut Terra Power peruslannoitteet.

Nyt tupakat ovat aloittaneet kukinnan ja jokaisen tupakan latvaan on ilmestynyt kukkien alkuja. Samalla lehdet ovat muuttuneet tahmeammiksi ja kokoakin niihin on tullut lisää. Kukat ovat kauniin vaaleanpunaiset.

Olen jo kerännyt tupakeista alimpia lehtiä. Aina, kun alalehti on alkanut hieman kellertää, eikä jaksa enää nousta iltaisin pystyasentoon, olen kerännyt lehden pois. Nikotiinia näissä alkukesän lehdissä on todennäköisesti vähemmän, kuin nyt kukkimisen myötä tahmaantuneissa uusissa lehdissä. Tahmeista lehdistä imeytyy ihon läpi nikotiinia, mikä voi aiheuttaa kerääjälle jopa nikotiinimyrkytyksen. Siksi käytän hanskoja, kun käpistelen tuoreita lehtiä.

Olen kuivattanut lehtiä ulkona ikkunalaudalla. Nyt on ollut kovin kosteaa, joten lehdet ovat kuivuneet hitaasti, mikä on ihan hyvä asia. Hidas kuivuminen vaikuttaa kuulemma positiivisesti lehtien makuun, itselläni tästä ei ole kokemusta. Lehtien kuivumiseen on mennyt pari-kolme viikkoa. Kuivuessaan lehtien väri muuttuu vaaleanruskeaksi.

Vielä en ole tutustunut nuuskan valmistukseen, mutta eiköhän sekin selviä, kun satoa alkaa olla tarpeeksi nuuskan tekoa varten. Mikäli valmistaisin tupakeista poltettavaa, pitäisi tupakanlehdet fermentoida kuivumisen jälkeen. Tähänkään metodiin en ole vielä tutustunut, ehkä tutustun, jos isännän nuuskakokeilusta jää lehtiä ylimääräiseksi.

Jatkan alimpien lehtien keräämistä, kunnes kelit menevät kylmiksi. Silloin nostan tupakat sisälle valon alle tai katkaisen jäljellä olevan latvan kokonaisena sisälle kuivumaan. En ole vielä varma taktiikasta, riippuu hieman jäljellä olevien lehtien määrästä. Jos lehtiä on syksyllä vielä paljon, jatkan kasvien hoitamista sisällä.

(2) Kommentit

 1. Tuomo Kurvinen says:

  Moi,
  Teittekö nuuskaa? 🙂
  Mulla on kentuckya parikymmentä puskaa ja ensimmäiset lehdet poimin jo kuivumaan. Nuuskaa on tarkoitus tehdä ja arvelin kysyä että oletteko onnistuneet sen tekemisessä?

  t. tuomo koo

  1. Hanna says:

   Isäntä ei saanut nuuskaa aikaiseksi, joten polttoon meni kaikki.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *