Huonekasvit Kukkakaupat

Visiitti Opuntiaan Tampereella

Koska olin Tampereen keskustassa muutenkin pyörimässä, päätin mennä käymään Hämeenpuistossa sijaitsevassa kukkakauppa Opuntiassa. Olen usein ihaillut kaupan ikkunaa ja sen edessä olevia kasveja, mutta en ikinä ole päässyt sisälle asti. Ikkunalla on kaksi, kymmeniä vuosia vanhaa pylvästyräkkiä, jotka hipoivat kattoa ja olivat leveydeltäänkin noin metrin verran. Jo nimestäkin voi päätellä, että kauppa on erikoistunut kaktuksiin, tyräkkeihin ja mehikasveihin ja hyllyillä oli loputtoman paljon vaihtoehtoja. Sisällä kasvoi vielä kolmas jättiläispylvästyräkki ja kasveja oli kaikkialla.

Harmikseni kaupassa oli koronarajoituksena ovella palvelutiski, jonka ohi ei päässyt kauppaan, vaan ostokset tehtiin tiskillä. Olisin niin halunnut kauppaan kiertämään ja kaikkia kasveja hiplaamaan ja ihastelemaan. Tosin säästin varmaankin paljon rahaa, kun nyt ei jäänyt sataa heräteostosta käsiin. Ovella oli hieman ruuhkaa, joten päätin tehdä nopeat ostokset. Palvelu oli oikein hyvää ja kiireetöntä. Ruuhkasta huolimatta hoito-ohjeitakin olisin saanut halutessani kuulla. Kaupassa oli töissä ilmeisesti omistajapariskunta itse. Opuntiaan on pakko päästä uudestaan, sitten kun sinne päästetään sisään. Katselin erityisesti isoja kaktuksia, terraarioita ja näinpä yhden aidon enkelinsiivenkin hyllyllä. Äkkikatsomalla hinnat vaikuttivat melko korkeilta, mutta joukossa oli varmaankin paljon harvinaisuuksia ja iäkkäitä kasveja, joten niistä pitää pyytäkin paljon.

Kaupan edusta oli värikkäästi stailattu muun muassa laventelilla.

Kun ovella seistessäni kuikuilin ympäri kauppaa ja bongasin isohkon neulavehkan; Rhaphidophora tetrasperman lattianrajassa, keskellä kukkakauppaa. Kasvi on yli metrin korkuinen, eikä minulla ole sille mitään paikkaa, joten mukaanhan se lähti. 😀 Kasvi on kovin haluttu ja trendikäs tällä hetkellä, joten niitä ei ole juurikaan tullut vastaan. Ja kotona vielä tajusin, että kasvinhan voi aina latvoa, jos se on liian korkea!

Kasvissa oli muutamissa lehdissä reikiä ja hetken jo epäilin ripsiäisiä, kunnes tajusin, että kauppahan oli täynnä kaktuksia. Oli tainnut vieruskaveri teloa tätä yksilöä. Tarkistin kuitenkin lehtihangat, huuhdoin kasvin jokaisen lehden juoksevalla vedellä ja poistin ruukusta pintamullan. Mitään elävää ei näkynyt, mutta jätän kasvin karanteeniin kylpyhuoneeseen lampun alle pariksi viikoksi, jotta varmistan, ettei siinä ole elikoita.

Neulavehka on tropiikista, joten se pitää kosteasta ilmasta. Jos ei omista ilmankostutinta, kannattaa kasvia sumuttaa päivittäin. Myös suihkuissa kasvi tykkää käydä. Se ei nauti paahteesta, mutta tarvitsee paljon valoa. Omani laitan itäikkunalle, jos vain onnistun löytämään tilaa sille tarpeeksi… Varsinkin kesäisin kasvi saattaa kasvaa todella nopeaa vauhtia, joten sen vedenkulutuskin voi olla yllättävän suurta. Mullan pitää antaa kuivahtaa kasteluiden välissä. Multaan kannattaa laittaa esimerkiksi lecasoraa tai orkideamultaa maata kuohkeuttamaan. Omani pääsee kookos, perliitti, kaarna, hydrosora- pohjaan.

Olisi ollut niin paljon ostettavaa!

(2) Kommentit

  1. Tiia says:

    Opuntia on ihan mun lemppari kukkakauppa! Oikee aarreaitta💚🤩 Myös leikkokukkakimput ja kukkakranssit on mielettömän ihania.

    1. Hanna says:

      Siitä saattoi tulla mun ykköskauppa. Ainakin sinne on palattava.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *